skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Klasyczny sos "Krasnodar" według GOST jest przygotowywany z pomidorów, jabłek, czosnku, octu i przypraw. Ponieważ podstawą sosu są pomidory i jabłka, należy poważnie podchodzić do ich wyboru. Wybierając pomidory, preferuj mięsiste, słodkie, soczyste pomidory. Natomiast jabłka wybierz twarde odmiany o kwaskowatości. To właśnie smak sosu w dużej mierze zależy od wyboru jabłek. Ocet użyj 9%.
Krok 2:
Opłucz pomidory pod wodą, przekrój je na pół, usuń łodygę i ponownie przekrój połówki na pół. Przenieś pokrojone pomidory do rondla, wlej 2 łyżki wody, przykryj i umieść garnek na małym ogniu. Dusić pomidory przez około 20 minut, pomidory powinny stać się miękkie.
Krok 3:
Podczas gotowania pomidorów opłucz jabłka pod wodą, obierz je, pokrój na pół, usuń łodygę z pestkami i ponownie pokrój połówki na pół. Przenieś pokrojone plasterki jabłka do czystego rondla, wlej 2 łyżki wody, przykryj i umieść garnek na małym ogniu. Dusić jabłka również pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut. Następnie wrzuć jabłka do durszlaka, aby nadmiar płynu zniknął.
Krok 4:
Ugotowane pomidory, obierz, przełóż do miski blendera i zmiksuj na puree. Do mielenia można również użyć blendera zanurzeniowego lub maszynki do mięsa. W najbardziej ekstremalnym przypadku możesz użyć popychacza, ale czas i wysiłek na taki proces mielenia będą potrzebne znacznie więcej.
Krok 5:
Ugotowane jabłka zmielić również w misce blendera. Powinieneś dostać papkę jabłkową.
Krok 6:
Ustaw sito nad patelnią, w której zostanie przygotowany sos Krasnodarski. Na sicie włożyć porcje przecieru pomidorowego i jabłkowego i dokładnie zmielić. Taka procedura, mielenie w misce blendera, a następnie mielenie przez sito, pozwoli uzyskać jednorodność i lepszą konsystencję sosu.
Krok 7:
Umieść rondel z musem pomidorowo-jabłkowym na średnim ogniu i zagotuj. Na dużym ogniu nie można gotować sosu, ponieważ będzie on mocno bulgotał, w ten sposób gorący sos może dostać się na Ciebie, powodując przypalenie. Podczas gotowania na powierzchni puree powstanie piana. Nie musisz go usuwać, sama pianka stopniowo spadnie. Dusić SOS pod przykryciem przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił.
Krok 8:
Dodaj cukier i sól do sosu, wymieszaj. Włóż wszystkie przyprawy (mielony czarny pieprz, goździki, ziele angielskie, mielony cynamon, gałkę muszkatołową) do gazy i zrób torebkę. Zanurz tę torebkę z przyprawami w sosie. Dusić sos z przyprawami przez kolejne 10 minut.
Krok 9:
Po określonym czasie dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do rondla i wlej ocet. Dusić sos przez kolejne 5 minut. Posmakuj sosu, w razie potrzeby dosol lub osłodź.
Krok 10:
Przygotuj szklane pojemniki, w których będzie przechowywany SOS "Krasnodar". Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, na parze, w wodzie, a nawet w kuchence mikrofalowej.
Krok 11:
Wyjmij torebkę z przyprawami z patelni i ponownie przetrzyj sam sos przez sito. Ponownie zagotuj puree i wlej do wysterylizowanych słoików, zwiń lub Zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z sosem i przykryj je kocem lub kocem, pozwól sosowi całkowicie ostygnąć. Następnego dnia usuń SOS "Krasnodar" do przechowywania. Najlepiej przechowywać przygotowany produkt w piwnicy lub piwnicy, zawsze jest chłodno i ciemno.
do przygotowania sosu "Krasnodar" użyłem soczystych pomidorów. Z tej ilości składników dostałem około 450 ml. domowy sos Krasnodarski, który jest prawie współmierny do sowieckiego opakowania. W czasach radzieckich taki sos był najczęściej sprzedawany w szklanych półlitrowych słoikach z zakrętką. Oczywiście ilość otrzymanego produktu zależy od wielu czynników. Po pierwsze, mięsistość i soczystość Twoich pomidorów. Po drugie, moc blendera. Po trzecie, ilość otrzymanego sosu zależy od tego, jak dokładnie przetrzesz mus pomidorowo-jabłkowy przez sito. Ogólnie rzecz biorąc, możesz skończyć z inną ilością gotowego produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g