zupa marchewkowa puree chudy wegetariański

Jasna, słoneczna zupa bogata w witaminy i minerały. Marchew jest jednym z najzdrowszych warzyw, ale nie wszyscy lubią jeść ją gotowaną. Jako część jasnej aromatycznej zupy puree marchewki zyskują zupełnie nowy smak. Taka zupa spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę marchewkową, potrzebujemy: 1,2 litra bulionu; 600 g marchwi; 400 g ziemniaków; 2 ząbki czosnku; 1 cebula; 1 łodyga selera; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrój seler w plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, włóż czosnek i cebulę. Smażyć, mieszając, przez około 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę, seler i ziemniaki do cebuli. Dusić na średnim ogniu, mieszając, około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bulion do garnka. Dodaj sól i pieprz. Wymieszać. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, aż warzywa się ugotują. Użyj bulionu warzywnego, jeśli jest to dla Ciebie istotne, na przykład jesteś na czczo lub wegetarianinem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem przyjaciela na puree.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przywróć zupę do ognia i ponownie zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Smacznego!

jestem typem osoby, która nie może znieść gotowanej marchewki. W ogóle. Kiedy mama przygotowywała swoje pierwsze dania, upewniała się, że dodawała do nich dużo marchewki i cebuli, a cały obiad dla mnie zamienił się w rozdzierające łowienie tych dwóch składników i rozciągał się na prawie godzinę.
z biegiem czasu nauczyłem się gotować pierwsze dania w ten sposób, że marchewki w nich też są pyszne. Cóż, zupy puree, myślę, że każde warzywo sprawi, że będzie smaczne i atrakcyjne. To prawda, że wcześniej gotowałem głównie takie zupy na bazie dyni (mogę ją jeść przynajmniej na surowo)lub grzybów. Ale po raz pierwszy ugotowałem marchewkę.
bardzo podobała mi się ta zupa. Nawet niekochany przeze mnie łuk nie czuje się w nim.
w zależności od ilości bulionu zupa może być mniej lub bardziej gęsta. Moja zupa okazała się średnio gęsta.
w razie potrzeby na koniec możesz wlać do zupy trochę ciężkiej śmietany - wtedy zupa będzie miała delikatny kremowy smak.
w razie potrzeby na etapie smażenia cebuli można dodać do zupy trochę startego lub posiekanego korzenia imbiru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy