skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę marchewkową, potrzebujemy: 1,2 litra bulionu; 600 g marchwi; 400 g ziemniaków; 2 ząbki czosnku; 1 cebula; 1 łodyga selera; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Marchewki, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrój seler w plastry.
Krok 3:
Pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, włóż czosnek i cebulę. Smażyć, mieszając, przez około 2 minuty.
Krok 6:
Dodaj marchewkę, seler i ziemniaki do cebuli. Dusić na średnim ogniu, mieszając, około 10 minut.
Krok 7:
Wlej bulion do garnka. Dodaj sól i pieprz. Wymieszać. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, aż warzywa się ugotują. Użyj bulionu warzywnego, jeśli jest to dla Ciebie istotne, na przykład jesteś na czczo lub wegetarianinem
Krok 8:
Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem przyjaciela na puree.
Krok 9:
Przywróć zupę do ognia i ponownie zagotuj.
Krok 10:
Zdejmij zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Smacznego!
jestem typem osoby, która nie może znieść gotowanej marchewki. W ogóle. Kiedy mama przygotowywała swoje pierwsze dania, upewniała się, że dodawała do nich dużo marchewki i cebuli, a cały obiad dla mnie zamienił się w rozdzierające łowienie tych dwóch składników i rozciągał się na prawie godzinę.
z biegiem czasu nauczyłem się gotować pierwsze dania w ten sposób, że marchewki w nich też są pyszne. Cóż, zupy puree, myślę, że każde warzywo sprawi, że będzie smaczne i atrakcyjne. To prawda, że wcześniej gotowałem głównie takie zupy na bazie dyni (mogę ją jeść przynajmniej na surowo)lub grzybów. Ale po raz pierwszy ugotowałem marchewkę.
bardzo podobała mi się ta zupa. Nawet niekochany przeze mnie łuk nie czuje się w nim.
w zależności od ilości bulionu zupa może być mniej lub bardziej gęsta. Moja zupa okazała się średnio gęsta.
w razie potrzeby na koniec możesz wlać do zupy trochę ciężkiej śmietany - wtedy zupa będzie miała delikatny kremowy smak.
w razie potrzeby na etapie smażenia cebuli można dodać do zupy trochę startego lub posiekanego korzenia imbiru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g