młode ziemniaki z czosnkiem w mundurkach z aromatycznym dressingiem

do mięsa, sałatki, smalcu lub po prostu z garb świeżego chleba! Co może być smaczniejszego niż młode ziemniaki w mundurze? Jeśli doprawisz go aromatycznymi ziołami, musztardą, czosnkiem i cebulą, otrzymasz doskonałe drugie danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
61 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj młode ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki (w przepisie użyto czerwonych ziemniaków). Możesz obrać skórkę ziemniaka według uznania. Wyślij ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą i postaw na dużym ogniu. Po zagotowaniu posolić wodę w rondlu, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod zamkniętą pokrywką przez około 20 minut. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą wykałaczki. Spuścić wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj aromatyczny dressing. Szalotki pokroić w cienkie półpierścienie, pióra lub małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij szalotkę do małego talerza i wyciśnij kilka kropli limonki lub cytryny. Wymieszaj i pozostaw na chwilę do marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa tak drobno, jak to możliwe. W przepisie wykorzystano pietruszkę i tymianek. Bazylia, oregano lub zioła prowansalskie są bardzo dobre dla ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Wyślij zioła, czosnek, sól i ziele angielskie do moździerza i zmiel tłuczkiem. Dodaj oliwę z oliwek lub zwykłe warzywa, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do garnka z ziemniakami dodaj cebulę, musztardę i dressing ziołowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką. Trzymając Uchwyty i pokrywkę (możesz użyć ręcznika kuchennego, aby się nie poparzyć), lekko wstrząśnij, a następnie odwróć patelnię do góry nogami i ponownie przykryj. W ten sposób marynata i zioła rozprowadzą się równomiernie na ziemniakach, nasycając je aromatami i niezrównanym smakiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj!

przepisy na młode ziemniaki są bardzo liczne!

wypróbuj wersję gotowanych ziemniaków w mundurkach z aromatycznymi ziołami i czosnkiem, takie ziemniaki przekroczą wszystkie Twoje oczekiwania! Zioła i ich ilość można dostosować do własnych upodobań!

ziemniaki można podawać z solonym lub wędzonym smalcem, z marynowanymi grzybami, z mięsem lub rybą, będą bardzo smaczne z sezonowymi świeżymi warzywami.

spróbuj na zimno i na gorąco, obie opcje są dobre.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy