słodko-kwaśny sos ananasowy chiński

bardzo smaczne, oryginalne, niezwykłe, w pośpiechu! Domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami ananasa po chińsku pasuje do wszystkich rodzajów gorących potraw, czy to kurczaka, ryb czy mięsa. Jeśli chcesz, możesz dodać ten sos nawet do makaronu. I przygotowuje się w kilka minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 42 g
144 kcal
IG: 81 / 10 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chiński sos słodko-kwaśny z ananasem? Bardzo szybko i łatwo! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Odcedź Syrop z puszki ananasa. Zamiast octu stołowego możesz wziąć ryż, jabłko, winogrona lub zastąpić ocet sokiem z cytryny. Ilość octu i kwasu sosu można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz keczup, sos sojowy, połowę syropu ananasowego, ocet i cukier. Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i mieszając zagotuj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pozostałym syropie ananasowym rozcieńczyć skrobię, rozbijając wszystkie grudki. W razie potrzeby możesz zastąpić syrop ananasowy sokiem ananasowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz ananasy w puszkach w krążkach, pokrój je na małe kawałki. Miałem już pokrojone ananasy, których nie trzeba było dodatkowo siekać. Tylko niektóre większe kawałki przeciąłem na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki pokrojonego ananasa i podgrzej wszystko razem przez 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle mieszając, wlej skrobię rozcieńczoną w syropie ananasowym do rondla cienkim strumieniem. SOS natychmiast zacznie gęstnieć. Ponownie zagotuj sos i gotuj, mieszając, przez 30 sekund. Sos jest dość lepki, ale płynny. Ilość i konsystencję sosu można dostosować do własnych upodobań, w razie potrzeby gotując go do pożądanej gęstości lub odwrotnie, rozcieńczając syropem ananasowym lub sokiem ananasowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sos jest gotowy. Można go podawać z mięsem, rybą lub drobiem schłodzonym lub ciepłym. Smacznego!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

ketchup można zastąpić pastą pomidorową.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy