rożki z mięsem mielonym

najłatwiejsze, najszybsze i najtańsze danie z makaronem! Rożki z mięsem mielonym to jedna z wielu opcji dla wszystkich ulubionych makaronów w stylu granatowym. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe, co daje obfite i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 49 % 25 g
węglowodany 37 % 19 g
336 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rogi z mięsem mielonym? Przygotuj jedzenie. Wybierz makaron z pszenicy durum, nie gotuje się i jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz użyć mięsa mielonego jako gotowego, zakupionego lub wykonanego samodzielnie w domu. Mięso mielone nadaje się z dowolnego mięsa — wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka. Mam wołowinę. Umyj cebulę i marchewkę, obierz i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest podpalenie dużego garnka do gotowania makaronu. W tym samym czasie umieść patelnię, aby się rozgrzać. W takim przypadku makaron i mięso mielone będą gotowe w tym samym czasie. Wlej olej na patelnię, włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na małym ogniu przez 5 minut. Nie zapomnij ich wymieszać. Dodaj sól do wrzącej wody i napełnij rogi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso mielone na patelnię do warzyw i kontynuuj smażenie, rozbijając je szpatułką. Smaż mięso mielone przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i zetrzyj pomidora. Zamiast pomidora możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego (mam gorlodera). Dodaj startego pomidora lub sos na patelnię do mielonego mięsa. Dodaj sól i przyprawy. Mieszaj i smaż mięso mielone jeszcze przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Makaron w międzyczasie ugotował się do miękkości. Czas ich gotowania zależy od producenta i rodzaju, przeczytaj dokładne instrukcje na opakowaniu. Wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Następnie dodaj rożki do smażonego mięsa mielonego z warzywami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj i podgrzej wszystko razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj rożki z mięsem mielonym do stołu natychmiast, na gorąco. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy