Sałatka z piersi kurczaka i pomidorów

Jasna sałatka z pomidorów i kurczaka z serem i ziołami. Bardzo udane połączenie produktów. Sałatka jest niesamowicie smaczna i aromatyczna dzięki bukietowi świeżych ziół i odrobinie czosnku. Sałatka jest doprawiona nierafinowanym olejem słonecznikowym-bez majonezu. Pomimo obfitości pomidorów sałatka nie płynie, można ją bezpiecznie zostawić w lodówce na jutro, zwłaszcza jeśli jest ułożona warstwami, jak w przepisie. Na jesienną ucztę-świetna zimna.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 15 % 3 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i pomidorów? Przygotuj wymaganą ilość produktów do sałatki zgodnie z listą – weź gęste pomidory, odmiany śmietany, koniecznie żółte i czerwone w równych ilościach. Papryka powinna być czerwona, słodka. Weź warzywa w równych ilościach-koperek, cebulę, kolendrę i fioletową bazylię. Olej w sałatce jest pachnący słonecznikiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie połóż ugotowane mięso z kurczaka na talerzu i pozwól mu ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kostki mięsa z kurczaka na płaskim naczyniu w równej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie drobno posiekaj zieloną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pierś z kurczaka posypać posiekaną cebulą, lekko posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie pokrój żółte i czerwone pomidory na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż część pomidorów na warstwie szczypiorku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz pokrój koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W oleju słonecznikowym do sosu sałatkowego wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj warstwę pomidorów posiekanym koperkiem, lekko solą i nasączoną sosem czosnkowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój twardy ser w drobną kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kostki sera w następnej warstwie sałatki. Zostaw trochę sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie pokrój paprykę w drobną kostkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż warstwę pieprzu na warstwie sera.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Drobno posiekaj pozostałe warzywa z bazylią.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie posyp warstwę pieprzu posiekanymi ziołami bazyliowymi i ułóż pozostałe pomidory na wierzchu, ponownie lekko posolić sałatkę i polać pozostałym dressingiem czosnkowym.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na sałatkę ułóż pozostałe kostki sera i liście bazylii. Sałatka z piersią kurczaka i pomidorami jest gotowa.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy