domowy sos sojowy

ten sos stał się niezbędny na każdym kuchennym stole. W domu taki sos jest prawie niemożliwy do przygotowania, ale każda gospodyni domowa może być podobna do oryginalnej. Oto jedna z opcji domowego sosu sojowego. Ponieważ grzyb koji nie jest łatwy do znalezienia w sklepie, zastąp go soją.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 26 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 21 % 14 g
386 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

gotuj rośliny strączkowe, aż będą miękkie. Zmiel blender na jednorodną masę. Wlej płyn bulionowy (bulion z kurczaka). Dodaj miękkie kawałki masła, mąkę. Solić. Dokładnie wymieszaj. Gotowanie na ogniu o średniej intensywności. Ciągle mieszaj podczas gotowania. Oto prosty analog prawdziwego sosu sojowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soja suszona nie gotowana - 403   kcal/100g
  • Soja gotowana - 130   kcal/100g
  • Soja Mizo - 171   kcal/100g
  • Soja kiełkowana surowa - 46   kcal/100g
  • Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421   kcal/100g
  • Beztłuszczowa mąka sojowa - 326   kcal/100g
  • Rafinowany olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Soja - 403   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy