Sałatka wątróbka dorsza z ogórkiem i jajkiem

pyszne i apetyczne, w pośpiechu, na świątecznym stole! Sałatka wątróbka dorsza z ogórkami i jajkiem jest przygotowywana bardzo szybko, nie dłużej niż 20 minut. Przygotowanie zajmuje minimum czasu, a następnie wystarczy wszystko pokroić i wymieszać. Jest to idealna opcja, gdy goście nie są na wyciągnięcie ręki, ale już siadają przy stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 86 % 36 g
węglowodany 5 % 2 g
347 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątroby dorsza z ogórkami i jajkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do sałatki użyję jaj przepiórczych. Ale możesz wziąć kurczaka. Wybierz naturalną wątrobę dorsza, bez dodatków. Przeczytaj uważnie kompozycję na słoiku. Na sałatkę otwórz słoik i spuść z niego płyn. Opłucz warzywa sałatkowe pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Umyj ogórek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej jajka przepiórcze wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Schłodzone jajka obrać ze skorupy i pokroić na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ogórku odetnij ogony z obu stron. Pokrój samego ogórka na małe kawałki. Ogórka pokroiłam na 4 kawałki, a następnie na plasterki. Przenieś pokrojony ogórek do przestronnej miski, w której wygodnie będzie wszystko wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa: cebula, koperek i natka pietruszki, drobno posiekaj i dodaj do miski do ogórków. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw wszystko oliwą z oliwek. Do smaku posyp odrobiną soli i mielonego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Dla smaku możesz dodać trochę soku z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do podania sałatki użyj płaskiego talerza. Możesz zrobić to w porcji. Na talerzu, na środku, ułóż przyprawioną część sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż posiekaną wątrobę dorsza na wierzchu. Po bokach udekoruj sałatkę połówkami jaj przepiórczych. Pyszna, świeża sałatka z wątróbką dorsza jest gotowa! Świetnie sprawdzi się na każdym daniu głównym. Poczęstuj się! Smacznego!

kiedyś wątróbka dorsza była przysmakiem i prawie niemożliwe było jej zdobycie. Teraz nie ma z tym trudności. Obfita, smaczna, ale jednocześnie lekka sałatka z wątróbką dorsza i ogórkami można przygotować w dowolnym momencie. Ogórki doskonale podkreślają smak wątroby dorsza.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy