skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątroby dorsza z ogórkami i jajkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do sałatki użyję jaj przepiórczych. Ale możesz wziąć kurczaka. Wybierz naturalną wątrobę dorsza, bez dodatków. Przeczytaj uważnie kompozycję na słoiku. Na sałatkę otwórz słoik i spuść z niego płyn. Opłucz warzywa sałatkowe pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Umyj ogórek.
Krok 2:
Zalej jajka przepiórcze wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Schłodzone jajka obrać ze skorupy i pokroić na pół.
Krok 3:
W ogórku odetnij ogony z obu stron. Pokrój samego ogórka na małe kawałki. Ogórka pokroiłam na 4 kawałki, a następnie na plasterki. Przenieś pokrojony ogórek do przestronnej miski, w której wygodnie będzie wszystko wymieszać.
Krok 4:
Warzywa: cebula, koperek i natka pietruszki, drobno posiekaj i dodaj do miski do ogórków. Wymieszać.
Krok 5:
Dopraw wszystko oliwą z oliwek. Do smaku posyp odrobiną soli i mielonego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Dla smaku możesz dodać trochę soku z cytryny.
Krok 6:
Do podania sałatki użyj płaskiego talerza. Możesz zrobić to w porcji. Na talerzu, na środku, ułóż przyprawioną część sałatki.
Krok 7:
Ułóż posiekaną wątrobę dorsza na wierzchu. Po bokach udekoruj sałatkę połówkami jaj przepiórczych. Pyszna, świeża sałatka z wątróbką dorsza jest gotowa! Świetnie sprawdzi się na każdym daniu głównym. Poczęstuj się! Smacznego!
kiedyś wątróbka dorsza była przysmakiem i prawie niemożliwe było jej zdobycie. Teraz nie ma z tym trudności. Obfita, smaczna, ale jednocześnie lekka sałatka z wątróbką dorsza i ogórkami można przygotować w dowolnym momencie. Ogórki doskonale podkreślają smak wątroby dorsza.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g