Zupa z soczewicy z kurczakiem

bardzo smaczna i łatwa zupa na lunch!!! Zupa jest obowiązkowym daniem do codziennego jedzenia. Zwykle dodaje się do niego różne płatki zbożowe lub makaron. Ale proponuję zrobić zupę z soczewicy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 36 % 5 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zupę, przygotuj niezbędne składniki. Do zupy możesz wziąć dowolną część kurczaka. Postanowiłam zrobić zupę z udka z kurczaka. Kiedy mięso z kości jest używane do zupy, bulion jest bardziej satysfakcjonujący i bogaty. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kurczaka zimną wodą i podpal. Dlaczego właśnie zimno? W takim przypadku kurczak zostanie podgrzany wraz z wodą, stopniowo wprowadzaj do bulionu wszystkie najzdrowsze i cały swój napar. Gotuj kurczaka we wrzącej wodzie na małym ogniu przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć z powierzchni. Następnie wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj bulion z mięsem. Pokrój ziemniaki na małe kawałki i dodaj je do bulionu. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Smażyć posiekane warzywa na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smażenie zajmie 3-4 minuty. Okresowo mieszaj smażenie, aby warzywa się nie przypaliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotową pieczeń do zupy. Następnie dodaj soczewicę i gotuj zupę, aż soczewica będzie gotowa przez kolejne 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Używam soczewicy, która nie wymaga namaczania. Czas gotowania soczewicy należy kierować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Moja odmiana soczewicy ma czas gotowania wynoszący zaledwie 10 minut. Jeśli lubisz grubszą zupę, możesz dodać trochę więcej soczewicy. Robię zupy w bardziej płynnej formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zupa jest gotowa! Pozostaw pod przykryciem na kolejne 10-15 minut, aby się zaparzył. W razie potrzeby możesz dodać trochę świeżych ziół. Wlej gotową zupę do misek i podawaj! Smacznego!

soczewica jest często używana do utraty wagi. Jest bardzo przydatny, dobrze nasyca organizm i jest trawiony przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal / 100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy