skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zupę, przygotuj niezbędne składniki. Do zupy możesz wziąć dowolną część kurczaka. Postanowiłam zrobić zupę z udka z kurczaka. Kiedy mięso z kości jest używane do zupy, bulion jest bardziej satysfakcjonujący i bogaty. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Przykryj kurczaka zimną wodą i podpal. Dlaczego właśnie zimno? W takim przypadku kurczak zostanie podgrzany wraz z wodą, stopniowo wprowadzaj do bulionu wszystkie najzdrowsze i cały swój napar. Gotuj kurczaka we wrzącej wodzie na małym ogniu przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć z powierzchni. Następnie wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso
Krok 3:
Zagotuj bulion z mięsem. Pokrój ziemniaki na małe kawałki i dodaj je do bulionu. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Krok 4:
W tym czasie zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Smażyć posiekane warzywa na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smażenie zajmie 3-4 minuty. Okresowo mieszaj smażenie, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 5:
Włóż gotową pieczeń do zupy. Następnie dodaj soczewicę i gotuj zupę, aż soczewica będzie gotowa przez kolejne 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Używam soczewicy, która nie wymaga namaczania. Czas gotowania soczewicy należy kierować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Moja odmiana soczewicy ma czas gotowania wynoszący zaledwie 10 minut. Jeśli lubisz grubszą zupę, możesz dodać trochę więcej soczewicy. Robię zupy w bardziej płynnej formie.
Krok 6:
Zupa jest gotowa! Pozostaw pod przykryciem na kolejne 10-15 minut, aby się zaparzył. W razie potrzeby możesz dodać trochę świeżych ziół. Wlej gotową zupę do misek i podawaj! Smacznego!
soczewica jest często używana do utraty wagi. Jest bardzo przydatny, dobrze nasyca organizm i jest trawiony przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal / 100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g