skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Fantu jest kochany przez wszystkich, ale zakupiony napój zawiera wiele szkodliwych zanieczyszczeń. Niezależnie od tego, czy zrobisz to własnymi rękami, okaże się to przydatne. Ale jak zrobić domową pomarańczową fantę, dowiesz się z przepisu, w którym starałem się umieścić wszystko na półkach. Bierzemy dojrzałe i nie zepsute owoce.
Krok 2:
Obierz pomarańcze.
Krok 3:
Następnie drobno posiekaj skórkę pomarańczową i włóż do słoika.
Krok 4:
Zagotuj i schłodź wodę o wielkości jednego litra.
Krok 5:
Pokrój cytrynę na dwie części i wyciśnij z niej sok za pomocą specjalnego urządzenia.
Krok 6:
Napełnij Skórki przygotowaną wodą i dodaj sok z cytryny. W tej formie wkładamy słoik z półfabrykatem do lodówki na noc.
Krok 7:
Rano wrzucamy skórki do durszlaka, który należy umieścić na patelni i czekamy, aż cały płyn będzie szklany - wkrótce się przyda.
Krok 8:
Przepuszczamy skórki przez maszynę do mięsa.
Krok 9:
Następnie ponownie zanurzamy ciasto w tej samej wodzie. Kładziemy rondel na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 10:
Teraz filtrujemy wszystko, spuszczając płyn do wystarczająco dużego pojemnika.
Krok 11:
Skórki (ponownie je wyciśnij) ponownie napełnij wodą (1 litr) i gotuj przez pięć minut.
Krok 12:
Po przefiltrowaniu i wyrzuceniu zużytych skórek.
Krok 13:
Gotuj syrop cukrowy z dwóch litrów wody i cukru, po gotowym syropie pozwól mu ostygnąć.
Krok 14:
Wymieszaj wszystko razem.
Krok 15:
Teraz musimy wziąć trochę więcej soku pomarańczowego.
Krok 16:
Wyciśnij go z obranych pomarańczy i dodaj do fanty. Nasz domowy napój witaminowy jest gotowy do zaspokojenia pragnienia!
podobał mi się ten przepis, ponieważ naprawdę wychodzi napój, który pod względem smaku nie jest gorszy, ale lepszy od analogu sklepowego. Już milczę o jego dobroczynnych właściwościach, ponieważ wiadomo, że pomarańcze zawierają wiele witamin i pierwiastków śladowych. Przyczyniają się do wzmocnienia kości, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają powstawanie szkodliwego cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się płytek cholesterolu. Ponadto stosowanie tego owocu ma pozytywny wpływ na układ krążenia i pomaga zwalczać choroby wirusowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g