skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić domowy ser topiony z twarogu. Więc zaczynamy. Wlej jeden litr mleka do rondla, a następnie podgrzej do bąbelków (ale nie gotuj).
Krok 2:
Dodaj 1 kg twarogu. Lepiej jest użyć domowego twarogu. Jest to również możliwe ze sklepu, ponieważ okazuje się również doskonałe, ale twaróg należy wziąć co najmniej 9% tłuszczu i koniecznie bardzo dobrej jakości, który nie zawiera tłuszczów roślinnych. W przeciwnym razie proces topienia będzie przebiegał dość ciasno.
Krok 3:
Przy ciągłym mieszaniu pozwól masie zwinąć się.
Krok 4:
Przenieś powstały twaróg do Gazy.
Krok 5:
Pozwól płynowi spłynąć.
Krok 6:
Rozpuść 100 gramów masła na patelni lub w rondlu.
Krok 7:
Dodaj 1 łyżeczkę sody.
Krok 8:
Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.
Krok 9:
Przenieś twaróg na patelnię, tutaj dodaj masło z solą i sodą.
Krok 10:
Gotuj wszystko przez kolejne 10 minut i zdejmij z ognia.
Krok 11:
Ubij jajko.
Krok 12:
Włóż jajko do ciasta, wymieszaj.
Krok 13:
Wlej masę do formy i wstaw do lodówki.
Krok 14:
Po zestaleniu nasz ser jest gotowy! Zjedz go w ten sposób lub użyj go do tworzenia różnych potraw!
domowy ser topiony z twarogu, który po prostu uwielbiam. W sklepie ostatnio przestałem kupować gotowy produkt, ponieważ wątpię w jego jakość. Postanowiłem jakoś spróbować zrobić ser sam. Wypróbowałem wiele różnych przepisów i zatrzymałem się na tym. Ta metoda robienia domowego sera wydawała mi się najbardziej udana i godna uwagi, a także zaskakująco bardzo prosta, zrozumiała i niedroga. Czasami dodaję do sera wszelkiego rodzaju dodatki, aby uzyskać nowy smak. Możesz skorzystać z mojej rady i dodać do niej koperek, szynkę, grzyby itp .D. ser, który sam ugotujesz w domu, okaże się znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż odpowiednik sklepowy. Składa się z najprostszych składników. Mam nadzieję, że skorzystasz również z tego prostego i wielokrotnie sprawdzonego przeze mnie przepisu.
ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g