domowy ser topiony z twarogu

Prosty przepis na domowy ser z twarogu i mleka! Zgodnie z tym prostym przepisem ser topiony jest apetyczny, aromatyczny, jednorodny, nie zawiera grudek, ma delikatną konsystencję i przyjemny kremowy smak.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 10 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić domowy ser topiony z twarogu. Więc zaczynamy. Wlej jeden litr mleka do rondla, a następnie podgrzej do bąbelków (ale nie gotuj).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 1 kg twarogu. Lepiej jest użyć domowego twarogu. Jest to również możliwe ze sklepu, ponieważ okazuje się również doskonałe, ale twaróg należy wziąć co najmniej 9% tłuszczu i koniecznie bardzo dobrej jakości, który nie zawiera tłuszczów roślinnych. W przeciwnym razie proces topienia będzie przebiegał dość ciasno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy ciągłym mieszaniu pozwól masie zwinąć się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś powstały twaróg do Gazy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól płynowi spłynąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść 100 gramów masła na patelni lub w rondlu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 1 łyżeczkę sody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś twaróg na patelnię, tutaj dodaj masło z solą i sodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj wszystko przez kolejne 10 minut i zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij jajko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż jajko do ciasta, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej masę do formy i wstaw do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po zestaleniu nasz ser jest gotowy! Zjedz go w ten sposób lub użyj go do tworzenia różnych potraw!

domowy ser topiony z twarogu, który po prostu uwielbiam. W sklepie ostatnio przestałem kupować gotowy produkt, ponieważ wątpię w jego jakość. Postanowiłem jakoś spróbować zrobić ser sam. Wypróbowałem wiele różnych przepisów i zatrzymałem się na tym. Ta metoda robienia domowego sera wydawała mi się najbardziej udana i godna uwagi, a także zaskakująco bardzo prosta, zrozumiała i niedroga. Czasami dodaję do sera wszelkiego rodzaju dodatki, aby uzyskać nowy smak. Możesz skorzystać z mojej rady i dodać do niej koperek, szynkę, grzyby itp .D. ser, który sam ugotujesz w domu, okaże się znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż odpowiednik sklepowy. Składa się z najprostszych składników. Mam nadzieję, że skorzystasz również z tego prostego i wielokrotnie sprawdzonego przeze mnie przepisu.

ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy