galaretka z sandacza z żelatyną

galaretka jest zawsze świąteczna, a co najważniejsze-szybka. Zimna przekąska z cennej rasy ryb z żurawiną, cytryną i ziołami. Piękne danie z galaretką rybną automatycznie doda świątecznego połysku noworocznemu stołowi i zachwyci gości smakiem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 91 % 10 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 9 % 1 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i obierz marchewki. Obierz cebulę. Przenieś do rondla i zalej litrem zimnej wody. Dodaj mały liść laurowy (lub połowę dużego). Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do pęcznienia. Ponieważ żelatyna u różnych producentów może znacznie różnić się właściwościami, aby uzyskać idealny wynik, polecam postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu żelatyny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożone filety z sandacza bez łusek i płetw pokroić na małe kawałki o długości około pięciu centymetrów. Przenieś rybę na patelnię. Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj dwa groszki ziela angielskiego. Sól do smaku. Podczas gotowania na patelni utworzy się piana. Należy go usunąć. Gotuj sandacza przez dwadzieścia minut. Następnie wyjmij liść laurowy i gotuj rybę z warzywami przez kolejne dziesięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowanego sandacza pokrój na porcje i usuń pestki, jeśli są dostępne. Ugotowane marchewki posiekaj w pierścienie. Żarówka się nie przyda. Wyjmij żurawinę do rozmrożenia. Pokrój cytrynę w kliny. Umyj koperek i pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bulion przecedzić przez gęstą gazę złożoną w trzy warstwy. Odcedziłem bulion trzy razy, aby uzyskać większą przejrzystość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opuchniętą żelatynę przełożyć do rondla i na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do stanu absolutnie płynnego. Jak tylko ziarna się rozproszą, natychmiast zdejmij z ognia. Zgodnie z instrukcjami moja żelatyna nadal musiała zostać przecedzona przez gazę, co zrobiłem. Żelatynę połączyć z bulionem, wymieszać i lekko ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż kawałki sandacza, marchew, żurawinę, cytrynę i koperek w formie wybranej do galaretki. Delikatnie napełnij formę bulionem łyżką stołową. Pozostaw galaretkę w lodówce, aż stwardnieje. Moja przekąska potrzebowała około trzech godzin.

zwykłe i tak uwielbiane przez wszystkich galaretki z sandacza można podawać zarówno w zwykłej formie na płaskim naczyniu, jak i gotować w porcjach. Odpowiednie są przezroczyste miski, małe salaterki lub małe słoiki z zamkiem typu Bugle, takie jak moje. Taka prezentacja wygląda bardziej Nietypowo.
podczas gotowania dodałem duży liść laurowy. Jak na taką ilość galaretki okazało się, że jest dużo, więc bulion był zbyt bogaty w smak laurowy. Weź mały liść!
a poza tym udało się wypełnić. Smak ryby i bulionu podkreślał kwaśną cytrynę, a żurawina i koperek dodały smaku potrawie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy