skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę myśliwską z piklami i wędzoną kiełbasą? Gotuj ziemniaki, marchewki i jajka do miękkości. Zetrzyj ziemniaki, marchewki i jajka. Salami i ogórki pokroić w kostkę. Jeśli solone grzyby są duże-pokrój w kostkę.
Krok 2:
Ułóż sałatkę warstwami. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Warstwa 1-ziemniaki i majonez.
Krok 3:
Warstwa 2-ogórki i majonez(bardzo mało majonezu).
Krok 4:
Warstwa 3-marchewka i majonez.
Krok 5:
Warstwa 4-grzyby i majonez.
Krok 6:
Warstwa 5-salami i majonez.
Krok 7:
Warstwa 6-jajka. Ja białko i żółtko przecieram pojedynczo, ale to nie jest takie ważne:) udekoruj gałązką zieleni, pozwól parzyć i podawaj.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g