skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bulion z piersi kurczaka? Przygotuj jedzenie. Weź pierś na kości-bulion będzie trochę bogaty. Umyj i obierz cebulę i marchewkę, ale nie siekaj — warzywa będą potrzebne w całości. Koperek będzie potrzebny do podania, możesz go wykluczyć lub wziąć inne warzywa do smaku. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 2:
Umyj pierś, zdejmij ją ze skóry. Usuń nadmiar tłuszczu — w ten sposób bulion będzie bardziej dietetyczny. Odetnij filety z kości.
Krok 3:
Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Wlej do niego czystą zimną wodę. Do gotowania lepiej jest używać wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Doprowadź wodę do wrzenia i zanurz w niej kość. Białko mięsa natychmiast zwinie się we wrzącej wodzie i nie zamieni się w pianę, która zwykle występuje podczas gotowania bulionu.
Krok 4:
Gotuj kość przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zanurz cebulę i marchewkę w bulionie. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj bulion przez kolejne 5 minut. Następnie wrzuć filet z kurczaka do bulionu. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje, zminimalizuj ogień.
Krok 5:
Gotuj bulion przez 40 minut przy bardzo niskim gotowaniu — wtedy pozostanie przezroczysty. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól do bulionu i opcjonalnie liść laurowy z pieprzem. Wyjmij cebulę i marchewkę z bulionu łyżką cedzakową. Rosół jest gotowy i można go podawać. I możesz ugotować z niego dowolną zupę.
Krok 6:
Przed podaniem możesz przecedzić bulion przez gazę-stanie się bardziej przejrzysty. Do talerzy można dodać kawałki fileta, marchewki, posiekany koperek, a także gotowane jajko. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g