rosół z piersi kurczaka

najsmaczniejszy, zdrowy, dietetyczny, dla całej rodziny! Rosół z piersi kurczaka to przepis na pierwsze danie, które można podawać samodzielnie lub wykorzystać jako bazę do zup. Rosół gotowany z białego mięsa jest niskokaloryczny, nadaje się do żywności dla dzieci i dietetycznej.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 10 % 2 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bulion z piersi kurczaka? Przygotuj jedzenie. Weź pierś na kości-bulion będzie trochę bogaty. Umyj i obierz cebulę i marchewkę, ale nie siekaj — warzywa będą potrzebne w całości. Koperek będzie potrzebny do podania, możesz go wykluczyć lub wziąć inne warzywa do smaku. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pierś, zdejmij ją ze skóry. Usuń nadmiar tłuszczu — w ten sposób bulion będzie bardziej dietetyczny. Odetnij filety z kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Wlej do niego czystą zimną wodę. Do gotowania lepiej jest używać wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Doprowadź wodę do wrzenia i zanurz w niej kość. Białko mięsa natychmiast zwinie się we wrzącej wodzie i nie zamieni się w pianę, która zwykle występuje podczas gotowania bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj kość przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zanurz cebulę i marchewkę w bulionie. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj bulion przez kolejne 5 minut. Następnie wrzuć filet z kurczaka do bulionu. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje, zminimalizuj ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj bulion przez 40 minut przy bardzo niskim gotowaniu — wtedy pozostanie przezroczysty. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól do bulionu i opcjonalnie liść laurowy z pieprzem. Wyjmij cebulę i marchewkę z bulionu łyżką cedzakową. Rosół jest gotowy i można go podawać. I możesz ugotować z niego dowolną zupę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem możesz przecedzić bulion przez gazę-stanie się bardziej przejrzysty. Do talerzy można dodać kawałki fileta, marchewki, posiekany koperek, a także gotowane jajko. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy