skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Podgrzewamy wodę do temperatury około 35 stopni, w dotyku powinna być przyjemnie ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca! Drożdże, które w nim rozpuścimy - żywy organizm, w gorącej wodzie mogą umrzeć. Dodaj drożdże i cukier do wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Krok 3:
Po 15 minutach na powierzchni powinna powstać taka " Czapka & quot; - oznacza to, że drożdże są dobre, pracujące, obudziły się i zaczęły działać. Dodaj sól i całą mąkę, po przesianiu. Zaczynamy mieszać łyżką.
Krok 4:
Gdy cała mąka jest mokra, dodaj masło i mieszaj, aż znikną grudki mąki. Pozostaw ciasto na 20 minut. Przykryłem pokrywką, możesz ręcznikiem.
Krok 5:
Kładziemy ciasto na stole i zaczynamy ugniatać. Nie trzeba dodawać mąki, ciasto absolutnie się nie klei. Ugniataj, aż będzie gładka, elastyczna.
Krok 6:
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj i pozostaw na 40 minut.
Krok 7:
Ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. To wszystko, możesz zacząć robić baranki, ale przede wszystkim włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 stopni.
Krok 8:
Ponownie połóż go na stole i podziel na równe części. Zrobiłem pół porcji, wyszło mi 6 kawałków. Z każdego Rzeźbimy Kolobok.
Krok 9:
Zanim zaczniesz tworzyć baranki, musisz podpalić patelnię z wodą i zagotować. Baranki nie powinny stać na proofingu, to je pogorszy, wszystko należy zrobić szybko. Tworzymy baranka: bierzemy Kolobok, robimy w nim dziurę kciukami.
Krok 10:
Zaczynamy rozciągać ciasto, ugniatając na całym obwodzie, do grubości około 1-1, 5 cm.
Krok 11:
Radzę od razu zrobić wszystkie baranki.
Krok 12:
Teraz musisz je ugotować. Opuszczamy Baranek do wrzącej wody i liczymy do 10.
Krok 13:
Wyjmij jagnię łyżką cedzakową, lekko strząśnij krople wody i połóż na spodku z sezamem. Następnie przenosimy jagnię na blachę wyłożoną pergaminem, odwracając sezam do góry.
Krok 14:
Robimy to ze wszystkimi kierownicami. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika. Jeśli robisz całą porcję, zacznij formować następne dopiero po upieczeniu pierwszej blachy do pieczenia.
Krok 15:
Pieczemy bułki w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, zarumienią się i wyrosną. Smacznego!
świeże baranki są pyszne! Skórka jest lekko chrupiąca, miękisz jest przewiewny i porowaty. Dzień później baranki wyschły i stały się podobne do zakupionych.
możesz zanurzyć baranki nie tylko w sezamie, ale także w maku i możesz to zrobić bez posypania.
dodałbym wanilię do ciasta, aby uzyskać jaśniejszy smak.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g