baranki w domu

tradycyjne rosyjskie wypieki wykonane w domu! Wcześniej zawsze kupowałem baranki w sklepie, nie podejrzewając, że można je przygotować z najbardziej przystępnych cenowo produktów. Proces jest bardzo prosty i przyjemny, rzeźbienie baranków to przyjemność. I na pewno ugotujemy je przed pieczeniem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 69 % 43 g
297 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzewamy wodę do temperatury około 35 stopni, w dotyku powinna być przyjemnie ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca! Drożdże, które w nim rozpuścimy - żywy organizm, w gorącej wodzie mogą umrzeć. Dodaj drożdże i cukier do wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 15 minutach na powierzchni powinna powstać taka " Czapka & quot; - oznacza to, że drożdże są dobre, pracujące, obudziły się i zaczęły działać. Dodaj sól i całą mąkę, po przesianiu. Zaczynamy mieszać łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cała mąka jest mokra, dodaj masło i mieszaj, aż znikną grudki mąki. Pozostaw ciasto na 20 minut. Przykryłem pokrywką, możesz ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kładziemy ciasto na stole i zaczynamy ugniatać. Nie trzeba dodawać mąki, ciasto absolutnie się nie klei. Ugniataj, aż będzie gładka, elastyczna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj i pozostaw na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. To wszystko, możesz zacząć robić baranki, ale przede wszystkim włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie połóż go na stole i podziel na równe części. Zrobiłem pół porcji, wyszło mi 6 kawałków. Z każdego Rzeźbimy Kolobok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanim zaczniesz tworzyć baranki, musisz podpalić patelnię z wodą i zagotować. Baranki nie powinny stać na proofingu, to je pogorszy, wszystko należy zrobić szybko. Tworzymy baranka: bierzemy Kolobok, robimy w nim dziurę kciukami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy rozciągać ciasto, ugniatając na całym obwodzie, do grubości około 1-1, 5 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Radzę od razu zrobić wszystkie baranki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz musisz je ugotować. Opuszczamy Baranek do wrzącej wody i liczymy do 10.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij jagnię łyżką cedzakową, lekko strząśnij krople wody i połóż na spodku z sezamem. Następnie przenosimy jagnię na blachę wyłożoną pergaminem, odwracając sezam do góry.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robimy to ze wszystkimi kierownicami. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika. Jeśli robisz całą porcję, zacznij formować następne dopiero po upieczeniu pierwszej blachy do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pieczemy bułki w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, zarumienią się i wyrosną. Smacznego!

świeże baranki są pyszne! Skórka jest lekko chrupiąca, miękisz jest przewiewny i porowaty. Dzień później baranki wyschły i stały się podobne do zakupionych.
możesz zanurzyć baranki nie tylko w sezamie, ale także w maku i możesz to zrobić bez posypania.
dodałbym wanilię do ciasta, aby uzyskać jaśniejszy smak.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy