kotlety z białej kapusty bez mąki

Spróbuj pysznych warzywnych kotletów z jarmużu. Jeśli jeszcze nie próbowałeś kotletów z kapusty, radzę gotować. Nie dodaje się do nich mąki, a kasza manna nadaje lepkiej konsystencji mielonej kapusty. Takie kotlety ze śmietaną są pyszne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 45 % 10 g
131 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kotletów z białej kapusty bez mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę, w razie potrzeby usuń górne szorstkie i uszkodzone liście. Drobno posiekaj kapustę nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w rondlu. Włóż kapustę do wrzącej wody, zmniejsz ogień. Gotuj kapustę z umiarkowanym gotowaniem, aż będzie do połowy ugotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć kapustę do durszlaka, aby szkło woda. Pozwól kapuście ostygnąć. Nie powinien być gorący, aby jajka nie zwijały się podczas ugniatania mięsa mielonego. Kapusta może być tylko lekko ciepła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wyciśnij kapustę, aby nadmiar wilgoci zniknął, a kapusta stała się bardziej miękka. Dodaj jajka do kapusty. Będą działać jako składnik wiążący, dzięki czemu kotlety zachowają swój kształt podczas gotowania. Sól masę i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Zamiast kopru można użyć pietruszki lub szczypiorku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany koperek do masy kapusty. Nada kotletom pikantny smak i aromat. Dodaj semolinę, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw mięso mielone na 15 minut, aby semolina puchła, a masa stała się bardziej lepka. Jeśli konsystencja mielonej kapusty jest płynna, dodaj więcej semoliny. Mięso mielone powinno być lepkie, aby kotlety można było rzeźbić i dobrze się obracały podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj mielone kotlety o pożądanym kształcie i wielkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż uformowane placki. Na umiarkowanym ogniu smaż kotlety z jednej strony na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie odwróć kotlety i smaż z drugiej strony, aż będą miękkie. Podczas smażenia kotletów płynny składnik reszty mięsa mielonego złuszcza się z całkowitej masy. Dlatego przed utworzeniem kolejnej porcji kotletów należy wymieszać masę, a dopiero potem uformować kotlety.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj kotlety z kapusty na ciepło ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku. Smacznego!

kotlety z kapusty zrobiłam po raz pierwszy, bardzo mi się podobały. Okazały się miękkie i soczyste.
moim zdaniem najsmaczniejsze są ciepłe, ale można je podawać schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy