skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kalafior w bułce tartej na patelni, potrzebujemy: 500 g kalafiora; 80 g bułki tartej; 1 duże jajko; 3 łyżki. olej roślinny; czarny pieprz; sól.
Krok 2:
Umyj kapustę, osusz i zdemontuj na kwiatostany. Pokrój duże kwiatostany na 2-3 części, pozostaw małe.
Krok 3:
Gotuj kwiatostany we wrzącej osolonej wodzie przez około 2 minuty.
Krok 4:
Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
Rozbij jajko do miski, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij.
Krok 6:
Zanurz różyczki kalafiora ze wszystkich stron w ubitym jajku.
Krok 7:
Następnie zwiń każdy kwiatostan ze wszystkich stron w bułce tartej. Aby panierka równomiernie rozeszła się po kapuście, możesz włożyć kapustę do celofanowej torby, wlać do niej bułkę tartą, związać torbę i dobrze wstrząsnąć.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż kapustę i smaż, mieszając, aż będzie zarumieniona, chrupiąca, około 10-15 minut.
Krok 9:
Przenieś jarmuż na talerz i podawaj z dowolnym sosem, kwaśną śmietaną lub keczupem. Smacznego!
składniki będą wymagały minimum, czas przygotowania zajmuje bardzo mało, a wynik jest więcej niż przyzwoity!
możesz podawać kapustę zgodnie z tym przepisem nie tylko jako przekąskę, ale także jako dodatek, idealnie nadaje się do gorących dań mięsnych, rybnych lub warzywnych! Potrzebujemy minimum składników, przygotowanie zajmuje również bardzo mało, a wynik jest więcej niż przyzwoity! Kalafior smażony w bułce tartej jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go bezpiecznie przygotować na przyjazne spotkania, rodzinny posiłek lub świąteczny stół. Dzięki tej metodzie gotowania delikatne i bardzo przydatne warzywo zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości, tak niezbędne dla ludzkiego ciała. Polecam urozmaicić swoje menu tym zdrowym i jednocześnie bardzo smacznym daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g