kalafior w bułce tartej na patelni

eleganckie danie warzywne o niezapomnianym smaku. Dziś proponuję ugotować najsmaczniejszy smażony kalafior w bułce tartej. Kwiatostany kapusty są delikatne w środku i mają chrupiącą, apetyczną skórkę na zewnątrz.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 46 % 12 g
138 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kalafior w bułce tartej na patelni, potrzebujemy: 500 g kalafiora; 80 g bułki tartej; 1 duże jajko; 3 łyżki. olej roślinny; czarny pieprz; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę, osusz i zdemontuj na kwiatostany. Pokrój duże kwiatostany na 2-3 części, pozostaw małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kwiatostany we wrzącej osolonej wodzie przez około 2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajko do miski, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz różyczki kalafiora ze wszystkich stron w ubitym jajku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zwiń każdy kwiatostan ze wszystkich stron w bułce tartej. Aby panierka równomiernie rozeszła się po kapuście, możesz włożyć kapustę do celofanowej torby, wlać do niej bułkę tartą, związać torbę i dobrze wstrząsnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż kapustę i smaż, mieszając, aż będzie zarumieniona, chrupiąca, około 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś jarmuż na talerz i podawaj z dowolnym sosem, kwaśną śmietaną lub keczupem. Smacznego!

składniki będą wymagały minimum, czas przygotowania zajmuje bardzo mało, a wynik jest więcej niż przyzwoity!
możesz podawać kapustę zgodnie z tym przepisem nie tylko jako przekąskę, ale także jako dodatek, idealnie nadaje się do gorących dań mięsnych, rybnych lub warzywnych! Potrzebujemy minimum składników, przygotowanie zajmuje również bardzo mało, a wynik jest więcej niż przyzwoity! Kalafior smażony w bułce tartej jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go bezpiecznie przygotować na przyjazne spotkania, rodzinny posiłek lub świąteczny stół. Dzięki tej metodzie gotowania delikatne i bardzo przydatne warzywo zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości, tak niezbędne dla ludzkiego ciała. Polecam urozmaicić swoje menu tym zdrowym i jednocześnie bardzo smacznym daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy