Sałatka z jajkiem ziemniaczanym i ogórkiem

Prosty, ale pyszny, bez majonezu. Sałatka z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem składa się z zaledwie kilku składników, które zawsze znajdziesz w każdym domu. Można to zrobić na rodzinny obiad lub piknik. W końcu nie zajmie ci to dużo czasu, ale okazuje się szybki, smaczny i satysfakcjonujący.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 39 % 7 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Gotuj jajka przez 12 minut, odcedź gorącą wodę i zalej zimną. Pozwól im całkowicie ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w średnią kostkę. Aby ułatwić krojenie ziemniaków i być ładnymi kostkami, istnieją dwie sztuczki. Po pierwsze, ugotuj ziemniaki z wyprzedzeniem, ostudź i pozwól im leżeć w lodówce przez noc. Wtedy nie przyklei się do noża, a Ty pokroisz go łatwo i równomiernie. Jeśli nie masz tyle czasu, po prostu go wyczyść, pokrój w kostkę i ugotuj w ten sposób. Następnie odcedź i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski z ziemniakami. Koniecznie spróbuj ogórka, mogą być gorzkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz jajka i pokrój w kostkę. Dodaj je do miski z ziemniakami i ogórkiem. Aby jajka były łatwiejsze do obierania, rozbij skorupki i pozwól im leżeć w wodzie przez kilka minut. Wniknie pod skorupę, a Ty możesz ją łatwo usunąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sałatka delikatnie wymieszaj, aby sałatka nie zamieniła się w papkę. Sól, pieprz w razie potrzeby i dodaj śmietanę. Można go zastąpić jogurtem naturalnym, majonezem lub olejem roślinnym. Opłucz zieloną cebulę, pokrój, posyp sałatkę na wierzchu i natychmiast podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy