skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażonymi ziemniakami ze słomką i ogórkiem? Przygotuj produkty według listy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Umyj i osusz ziemniaki. Oczyść go. I zetrzyj koreańską tarkę do marchwi. Jeśli go nie masz, zetrzyj go zwykłą średnią tarką.
Krok 2:
Przenieś starte ziemniaki do durszlaka i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Ziemniaki umyte do przezroczystości wody równomiernie rozprowadzić na ręczniku do wyschnięcia.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Rozgrzej patelnię na kuchence na średnim ogniu, dodaj do niej 2 łyżki. L nie rafinowany olej roślinny.
Krok 4:
Przenieś posiekaną cebulę do rozgrzanego oleju na patelni i podsmaż na złoty kolor, dobrze mieszając.
Krok 5:
Pokrój szynkę w cienkie paski. Zamiast szynki możesz wziąć inne wędliny, gotowane lub wędzone mięso.
Krok 6:
Podziel pokrojoną szynkę na dwie równe części, z których jedną przełóż do miski sałatkowej.
Krok 7:
Włóż smażoną cebulę do miski na szynkę i równomiernie wygładzając szpatułką, przykryj nią mięso.
Krok 8:
Umyj i osusz ogórki. Ogórki pokrój w cienkie paski i dodaj do miski równomierną warstwą, którą również wyrównaj szpatułką.
Krok 9:
Na wierzchu ogórków dodaj warstwę keczupu. Robię taką siatkę.
Krok 10:
W następnej warstwie dodaj posiekane ugotowane jaja kurze do sałatki. Połóż drugą część posiekanej szynki na jajkach, spłaszcz warstwę.
Krok 11:
Umyj i osusz koperek. Pokrój go drobno.
Krok 12:
Połóż drobno posiekany koperek na szynce. Ponownie zrób siatkę keczupu na zieleni.
Krok 13:
Podgrzej rafinowany olej słonecznikowy na głębokiej patelni. Rozgrzej go. Dodaj do tego ziemniaki. Smaż ziemniaki na oleju, mieszając szpatułką, aż będą miękkie. Następnie przenieś gotowe ziemniaki na serwetkę, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Dodaj ziemniaki równą warstwą do miski z sałatką.
Krok 14:
Udekoruj sałatkę oliwkami, ziołami, jajkiem. Możecie zobaczyć, jak to zrobiłam.
Krok 15:
Smacznego!
ekskluzywna nowość na świąteczny stół, która zachwyca swoim smakiem!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g