makaron w śmietanie z serem

Szybkie obfite danie! Świetny kremowy smak! Makaron w śmietanie może być świetną opcją na danie w pośpiechu. Szczególnie jego smak spodoba się tym, którzy cenią i szanują połączenie smaków śmietankowych i serowych. Dla niektórych jest to wspomnienie z dzieciństwa: makaron ze śmietaną! Włoskie zioła można dodać do wody, w której gotuje się makaron lub do samego sosu śmietanowego, wtedy smak gotowego dania stanie się jeszcze głębszy, bogatszy i doda odrobiny wyrafinowania.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 65 % 41 g
311 kcal
IG: 2 / 98 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować makaron z serem i kwaśną śmietaną, przygotuj makaron. Nie powinny być płytkie. Dobrze nadają się muszle, rurki, spirale. Będziesz także potrzebował trochę masła, śmietany, twardego sera i soli do smaku.Jeśli chodzi o śmietanę i ser, to oczywiście powinny to być produkty naturalne, wysokiej jakości, świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż makaron do gotowania. Wlej makaron do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami po ugotowaniu. Połącz śmietanę z grubo startym serem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj śmietanę i pokruszony ser. Możesz dodać przyprawy do smaku do sosu, na przykład czarny mielony pieprz, będzie tutaj bardzo odpowiedni. Dobre niuanse smakowe dadzą również zioła włoskie lub prowansalskie. Przydałaby się również szczypta startej gałki muszkatołowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, włóż z powrotem do garnka, dodaj masło. Wymieszać. Masło powinno się stopić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos śmietanowo-serowy do makaronu z masłem, wymieszaj. Gotowy makaron podawaj na gorąco w kwaśnej śmietanie natychmiast po ugotowaniu.

uwielbiasz bardziej pikantny smak? Dodaj trochę czosnku (świeżego lub liofilizowanego) lub pikantnych przypraw do sosu.
aby makaron był równomiernie ugotowany i nie sklejał się, należy go ugotować w dużej ilości wody (z reguły na każde 100 g makaronu należy użyć litra wody).
nie zaleca się gotowania makaronu w śmietanie w dużych ilościach. Oblicz danie tak, aby wystarczyło na raz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy