skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować makaron z serem i kwaśną śmietaną, przygotuj makaron. Nie powinny być płytkie. Dobrze nadają się muszle, rurki, spirale. Będziesz także potrzebował trochę masła, śmietany, twardego sera i soli do smaku.Jeśli chodzi o śmietanę i ser, to oczywiście powinny to być produkty naturalne, wysokiej jakości, świeże.
Krok 2:
Włóż makaron do gotowania. Wlej makaron do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami po ugotowaniu. Połącz śmietanę z grubo startym serem.
Krok 3:
Wymieszaj śmietanę i pokruszony ser. Możesz dodać przyprawy do smaku do sosu, na przykład czarny mielony pieprz, będzie tutaj bardzo odpowiedni. Dobre niuanse smakowe dadzą również zioła włoskie lub prowansalskie. Przydałaby się również szczypta startej gałki muszkatołowej.
Krok 4:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, włóż z powrotem do garnka, dodaj masło. Wymieszać. Masło powinno się stopić.
Krok 5:
Dodaj sos śmietanowo-serowy do makaronu z masłem, wymieszaj. Gotowy makaron podawaj na gorąco w kwaśnej śmietanie natychmiast po ugotowaniu.
uwielbiasz bardziej pikantny smak? Dodaj trochę czosnku (świeżego lub liofilizowanego) lub pikantnych przypraw do sosu.
aby makaron był równomiernie ugotowany i nie sklejał się, należy go ugotować w dużej ilości wody (z reguły na każde 100 g makaronu należy użyć litra wody).
nie zaleca się gotowania makaronu w śmietanie w dużych ilościach. Oblicz danie tak, aby wystarczyło na raz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g