Zupa z klopsikami z mielonego kurczaka

proste, pyszne, ze zwykłych potraw, bardzo apetyczne! Zupa z klopsikami z mielonego kurczaka przyjdzie na ratunek, gdy znudzą ci się zwykłe zupy na lunch. Lekka, dzięki klopsikom z kurczaka i obfita, dzięki ryżowi i ziemniakom, ta zupa spodoba się wszystkim członkom rodziny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 56 % 5 g
40 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z klopsikami z mielonego kurczaka? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Warzywa-cebulę, ziemniaki i marchewkę obrać i spłukać pod bieżącą wodą. Ryż najlepiej wziąć na parze, długoziarnisty. Nie gotuje się podczas gotowania. Do farszu używam fileta z kurczaka, możesz zrobić go z dowolnej części kurczaka lub wziąć gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż do wrzącej wody i gotuj przez 7-10 minut na małym ogniu, aż będzie miękki. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu, więc skorzystaj z instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i lekko spłucz zimną wodą. W przypadku mielonego fileta z kurczaka przepuścić przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce połącz mielonego kurczaka i gotowany ryż. Dodaj jajko, trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę używam kilku szczypt mielonego pieprzu i suszonego koperku. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W garnku wlej wodę do zupy i zagotuj. Rękami uformuj małe klopsiki i zanurz je we wrzącej wodzie. Dlaczego we wrzącej? We wrzącej wodzie klopsiki są "zapieczętowane" ze wszystkich stron, twardnieją i nie rozpadną się podczas gotowania. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia. W takim przypadku pojawi się pianka, którą należy usunąć łyżką cedzakową lub łyżką z dziurami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i wyślij na patelnię do klopsików. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz nieco ogień i pozostaw do ugotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy wszystko się gotuje, zajmij się smażeniem warzyw. Jak zrobić smażenie? Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane warzywa. Smaż je, mieszając od czasu do czasu, przez 3 do 5 minut na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotową pieczeń do zupy i wymieszaj. Do smaku zupę lekko posolić. Możesz dodać liść laurowy. Gotuj zupę przez kolejne 15 minut i zdejmij z ognia. Przykryj garnek pokrywką i odstaw zupę na chwilę (15 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj zupę z klopsikami na gorąco. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy