jeże mielone na patelni

jeże wołowe to pyszny lunch. Takie jeże można gotować nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny, ale z takiego mięsa nie są tak tłuste. Ryż nie musi być wstępnie ugotowany, co znacznie oszczędza czas gotowania. Przepis sprawdzony przeze mnie nie raz, cały czas okazuje się pyszny. Możesz podawać jeże bez przystawki, ponieważ mają już ryż-najlepiej podawać do nich sałatkę warzywną według własnego gustu. Przed podaniem można je również polać bulionem, w którym zostały ugotowane, i kwaśną śmietaną
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 47 % 14 g
140 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże z mielonego mięsa na patelni? Pokrój mięso wołowe na średnie kawałki, obierz cebulę i pokrój na pół. Moja cebula jest mała, użyłem dwóch do mięsa mielonego i dwóch do bulionu, jeśli twoja cebula jest większa, wystarczy dwa - jeden do mięsa mielonego. jeden do bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel mięso w blenderze z połową przygotowanej cebuli. Ten proces zajął mi 10 sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso mielone do miski o odpowiedniej objętości, ubij jajko, dodaj surowy i dobrze umyty ryż, sól do smaku. Użyłem niegotowanego ryżu, a nie gotowanego do połowy, aby ułatwić proces gotowania i sprawić, że jeże będą się lepiej wiązać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mięso mielone rękami i spróbuj czubkiem języka na soli, możesz również dodać przyprawy do smaku: mieszankę papryki, czarny pieprz itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź trochę mięsa mielonego, rzuć go z ręki do ręki i uformuj okrągłe klopsiki. Włóż do rondla. Mogą być wykonane w większym lub mniejszym rozmiarze, ilość będzie zależeć od rozmiaru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej jeże wrzącą wodą, aby były całkowicie pokryte, dodaj sól, cebulę i liść laurowy. Jeśli wlejesz zimną wodę, cały smak trafi do bulionu, więc zalej wrzącą wodą. Pokroiłem cebulę na 2 części, ponieważ nie planowałem jej jeść po ugotowaniu, jeśli planujesz, pokrój ją na pół pierścienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnek na kuchence i włącz ogień, poczekaj, aż się zagotuje i usuń pianę. Gotuj jeże na umiarkowanym ogniu pod lekko otwartą pokrywką przez 30 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso i ryż się ugotowały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotowe jeże na talerzu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak widać, przygotowywanie jeży jest bardzo proste-nie trzeba niczego wcześniej smażyć, ale po prostu zalać wodą i gotować. Bardzo udany przepis, który każda gospodyni musi znać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy