skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować ucho z głowy pstrąga? Weź wymienione produkty według listy. Staraj się wybierać wysokiej jakości, bez wad, świeże. Dotyczy to zwłaszcza ryb. Dobrze opłucz warzywa i obierz je.
Krok 2:
Dobrze umyj głowę pstrąga pod kranem z zimną wodą, usuń skrzela, obierz łuski ryb. Ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Przenieś pstrąga na patelnię. Napełnij wodą, aby całkowicie przykryła rybę. Umieść na kuchence i zagotuj.
Krok 4:
Pokrój cebulę, marchewkę, łodygi zieleni na duże kawałki. Połowę cebuli można umieścić z dolnymi łuskami pokrywającymi: bulion nabierze złotego koloru i dodatkowych witamin. Dodaj warzywa do gotowanego bulionu, usuwając z niego pianę. Gotuj przez około pół godziny, jeśli masz dużego pstrąga (moja głowa waży kilogram).
Krok 5:
Wyjmij gotową rybę i warzywa z bulionu, lekko ostudź, odcedź bulion. Pamiętaj, że pstrąg jest bardzo tłusty, więc bulion będzie również tłusty, można go podzielić na 2 porcje. Gotowy bulion rozcieńczyłem do połowy wodą, spuszczając połowę do innego rondla.
Krok 6:
Pokrój obrane ziemniaki i inną część cebuli w drobną kostkę. Włóż warzywa do bulionu i gotuj, aż będą do połowy ugotowane.
Krok 7:
Usuń miąższ pstrąga z głowy i ogona. Zanurz rybę w uchu, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu.
Krok 8:
Pachnące, bogate ucho pstrąga jest gotowe! Podawaj z cytryną i ziołami.
do gotowania zupy pstrągowej częściej idzie głowa i ogon. Ucho jest bardzo tłuste, bogate.
jeśli rodzina jest mała, nie możesz użyć całego powstałego bulionu, ponieważ okaże się bardzo skoncentrowany i tłusty. W razie potrzeby do ucha można dodać płatki zbożowe (na przykład proso lub ryż). Podczas serwowania pamiętaj o zaoferowaniu plasterka cytryny - lekko ugasi tłustość zupy rybnej i zieleni.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g