ziemniaki z sosem sojowym w piekarniku

ze zwykłych produktów, niedrogie, apetyczne, pyszne! Ziemniaki z sosem sojowym pieczone w piekarniku są miękkie w środku i chrupiące, rumiane na zewnątrz. Ziemniaki mają czas na pełne ugotowanie z powodu wstępnego gotowania. Sos nadaje potrawie pikantny smak i aromat.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z sosem sojowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i obierz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bulwy w grube kliny, podobnie jak w przypadku ziemniaków w stylu rustykalnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w rondlu. Włóż pokrojone ziemniaki do wrzącej wody. Po ponownym zagotowaniu wody zmniejsz ogień do małego. Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane, około dziesięciu do dwunastu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce połącz sos sojowy i olej słonecznikowy. Lepiej jest wziąć rafinowany, bezwonny. Dodaj drobno starty ząbek czosnku i suszone zioła. Mam pietruszkę, koperek, cebulę, miętę i tymianek. Bierzesz według własnego gustu lub dostępności. Lekko posolić, tylko trochę, ponieważ sos sojowy jest już mocno słony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź ziemniaki. I bezpośrednio na patelni dodaj marynatę z sosu sojowego. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj, ponieważ ziemniaki będą dość miękkie i możesz łatwo uszkodzić strukturę plasterków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem słonecznikowym. Ułóż kliny ziemniaczane na wierzchu w jednej warstwie i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ziemniaki przez 15 minut, aż będą złotobrązowe. Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki. Smacznego!

ziemniaki okazały się piękne. Plasterki są piękne i smaczne, rumiane i pikantne, skorupa jest chrupiąca, wszystko jest miękkie w środku.
na pewno będę gotować więcej. A następnym razem dodam dwa razy więcej przypraw, aby skórka była jeszcze bardziej nasycona.
jeśli znajdziesz młode ziemniaki, nie można ich wcześniej obrać, ale ugotować i upiec bezpośrednio z nimi. Tak więc więcej składników odżywczych zostanie zachowanych w ziemniakach.
podawaj takie ziemniaki dobrze jako dodatek do mięsa, ryb i kurczaka. I po prostu z sałatką warzywną, doprawioną majonezem lub oliwą z oliwek - polizasz palce!
ale przechowywanie gotowych ziemniaków to zły pomysł. Wszystko dlatego, że chrupiąca skórka z pewnością zmięknie, a danie straci swój niepowtarzalny urok.
dlatego lepiej gotować małą porcję. I tuż przed podaniem udekoruj ziemniaki świeżymi ziołami.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy