skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z sosem sojowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i obierz ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój bulwy w grube kliny, podobnie jak w przypadku ziemniaków w stylu rustykalnym.
Krok 3:
Zagotuj wodę w rondlu. Włóż pokrojone ziemniaki do wrzącej wody. Po ponownym zagotowaniu wody zmniejsz ogień do małego. Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane, około dziesięciu do dwunastu minut.
Krok 4:
W osobnej misce połącz sos sojowy i olej słonecznikowy. Lepiej jest wziąć rafinowany, bezwonny. Dodaj drobno starty ząbek czosnku i suszone zioła. Mam pietruszkę, koperek, cebulę, miętę i tymianek. Bierzesz według własnego gustu lub dostępności. Lekko posolić, tylko trochę, ponieważ sos sojowy jest już mocno słony.
Krok 5:
Odcedź ziemniaki. I bezpośrednio na patelni dodaj marynatę z sosu sojowego. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj, ponieważ ziemniaki będą dość miękkie i możesz łatwo uszkodzić strukturę plasterków.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem słonecznikowym. Ułóż kliny ziemniaczane na wierzchu w jednej warstwie i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ziemniaki przez 15 minut, aż będą złotobrązowe. Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki. Smacznego!
ziemniaki okazały się piękne. Plasterki są piękne i smaczne, rumiane i pikantne, skorupa jest chrupiąca, wszystko jest miękkie w środku.
na pewno będę gotować więcej. A następnym razem dodam dwa razy więcej przypraw, aby skórka była jeszcze bardziej nasycona.
jeśli znajdziesz młode ziemniaki, nie można ich wcześniej obrać, ale ugotować i upiec bezpośrednio z nimi. Tak więc więcej składników odżywczych zostanie zachowanych w ziemniakach.
podawaj takie ziemniaki dobrze jako dodatek do mięsa, ryb i kurczaka. I po prostu z sałatką warzywną, doprawioną majonezem lub oliwą z oliwek - polizasz palce!
ale przechowywanie gotowych ziemniaków to zły pomysł. Wszystko dlatego, że chrupiąca skórka z pewnością zmięknie, a danie straci swój niepowtarzalny urok.
dlatego lepiej gotować małą porcję. I tuż przed podaniem udekoruj ziemniaki świeżymi ziołami.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g