skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zupę fasolową. Skład składników można rozszerzyć, dodając kurczaka lub inne mięso, wtedy zupa okaże się jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna. Ale w zasadzie, bez tych składników, fasola dostatecznie zaopatruje danie w białko. Stosowanie fasoli w puszkach w zupie znacznie skraca czas gotowania, nie jest już wymagane moczenie i gotowanie. Ziemniaki myjemy, obieramy.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w paski lub kostki. Ziemniaki wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania bulionu.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną marchewkę i cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula będzie lekko rumiana i marchewka będzie miękka. Dodaj zmielony pieprz i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj smażenie warzyw do garnka z ziemniakami i gotuj przez około 10 minut.
Krok 7:
Otwórz puszkę fasoli w puszkach. Jeśli fasola jest w koncentracie pomidorowym, włóż ją z sosem do zupy. Jeśli fasola była tylko w puszkach, Dodaj do zupy kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Smakujemy i solimy do smaku. Gotuj zupę, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut od momentu jej wrzenia. Wyłącz ogień i pozwól zupie zaparzyć.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g