Zupa z fasoli w puszkach w sosie pomidorowym

szybka, prosta, bogata i pyszna zupa z fasoli w puszkach! Zupę z fasoli w puszkach można zaliczyć do kategorii szybkich i łatwych do przygotowania potraw. Nawet najbardziej niedoświadczona początkująca gospodyni poradzi sobie z taką zupą, przepis na tę zupę spodoba się również bardzo zapracowanym kobietom. Ponieważ dosłownie 20 minut i obfita i pyszna zupa jest gotowa. Nie trzeba długo moczyć i gotować fasoli, wystarczy obrać ziemniaki, usmażyć warzywa, dodać fasolę i zupę. To danie spodoba się weganom i tym, którzy lubią dania bezmięsne, dzięki fasoli bogatej w białko zupa jest obfita i pożywna nawet bez mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 listopada-2 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
53 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zupę fasolową. Skład składników można rozszerzyć, dodając kurczaka lub inne mięso, wtedy zupa okaże się jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna. Ale w zasadzie, bez tych składników, fasola dostatecznie zaopatruje danie w białko. Stosowanie fasoli w puszkach w zupie znacznie skraca czas gotowania, nie jest już wymagane moczenie i gotowanie. Ziemniaki myjemy, obieramy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w paski lub kostki. Ziemniaki wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną marchewkę i cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula będzie lekko rumiana i marchewka będzie miękka. Dodaj zmielony pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażenie warzyw do garnka z ziemniakami i gotuj przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otwórz puszkę fasoli w puszkach. Jeśli fasola jest w koncentracie pomidorowym, włóż ją z sosem do zupy. Jeśli fasola była tylko w puszkach, Dodaj do zupy kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Smakujemy i solimy do smaku. Gotuj zupę, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut od momentu jej wrzenia. Wyłącz ogień i pozwól zupie zaparzyć.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy