skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie kremu. W rondelku wbijamy jajko, wlewamy cukier i skrobię kukurydzianą.
Krok 2:
Wszystko dokładnie ubij trzepaczką.
Krok 3:
Wlej gorące mleko i wymieszaj.
Krok 4:
Gotuj śmietanę na umiarkowanym ogniu z ciągłym mieszaniem do pierwszych bułek.
Krok 5:
Dodaj masło do gorącej śmietany i wszystko dobrze wymieszaj, aż masło się rozpuści. Możesz wstępnie ubić zmiękczone masło mikserem na białą puszystą masę i dodać do schłodzonego kremu. Wybierz opcję, którą lubisz. Krem pozostawiamy do ostygnięcia, po prostu w tym czasie zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Krok 6:
Rozmrażamy ciasto do stanu, w którym można z nim pracować. Rozłóż warstwę ciasta na pergaminie posypanym mąką. Ciasto może być cieńsze lub grubsze. Na przykład w opakowaniu o wadze 1 kilograma ciasto jest grube, aw opakowaniu o wadze 500 gramów ciasto będzie cieńsze. Należy o tym pamiętać przy wyborze ciasta, ponieważ wysokość ciast będzie zależeć od jego grubości.
Krok 7:
Pokrój warstwę na 8 równych prostokątów: pokrój wzdłuż na cztery części i poprzecznie na dwie.
Krok 8:
Przenieś pergamin na blachę do pieczenia.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz w nim ciasta przez 15-20 minut. Muszą wstać i zarumienić się.
Krok 10:
Teraz każdy przedmiot obrabiany jest cięty na 2 części w poprzek: okazuje się, że dno i Góra.
Krok 11:
Posmaruj spód kremem. Umieść więcej kremu, aby wierzch dobrze przylegał.
Krok 12:
Przykryj spód drugimi połówkami.
Krok 13:
Usuń smażoną warstwę z góry - będzie posypką. Rozłóż wierzch kremem i posyp okruchami. Możesz również zrobić okruchy z jednego ciasta. Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami. Gotowe ciasto daje czas na impregnację.
jako posypkę możesz również użyć cukru pudru lub na przykład kawałków czekolady. Gorąco polecam przygotowanie tych ciast-dadzą przewagę każdemu ciastu, które jest znacznie trudniejsze i dłuższe w przygotowaniu, a także droższe. Trzymaj ciasto francuskie w zamrażarce na taką okazję, wtedy zawsze będziesz gotowy na nieoczekiwane przybycie gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g