ciasto francuskie z kremem

Łatwe do zrobienia mini napoleonki! Te ciasta są przygotowywane z ciasta francuskiego kupionego w sklepie, więc musimy tylko ugotować krem. Pieczone szybko, okazują się apetyczne i bardzo smaczne, z delikatnym nadzieniem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 60 % 33 g
310 kcal
IG: 13 / 41 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie kremu. W rondelku wbijamy jajko, wlewamy cukier i skrobię kukurydzianą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dokładnie ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorące mleko i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj śmietanę na umiarkowanym ogniu z ciągłym mieszaniem do pierwszych bułek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło do gorącej śmietany i wszystko dobrze wymieszaj, aż masło się rozpuści. Możesz wstępnie ubić zmiękczone masło mikserem na białą puszystą masę i dodać do schłodzonego kremu. Wybierz opcję, którą lubisz. Krem pozostawiamy do ostygnięcia, po prostu w tym czasie zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozmrażamy ciasto do stanu, w którym można z nim pracować. Rozłóż warstwę ciasta na pergaminie posypanym mąką. Ciasto może być cieńsze lub grubsze. Na przykład w opakowaniu o wadze 1 kilograma ciasto jest grube, aw opakowaniu o wadze 500 gramów ciasto będzie cieńsze. Należy o tym pamiętać przy wyborze ciasta, ponieważ wysokość ciast będzie zależeć od jego grubości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warstwę na 8 równych prostokątów: pokrój wzdłuż na cztery części i poprzecznie na dwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pergamin na blachę do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz w nim ciasta przez 15-20 minut. Muszą wstać i zarumienić się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz każdy przedmiot obrabiany jest cięty na 2 części w poprzek: okazuje się, że dno i Góra.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj spód kremem. Umieść więcej kremu, aby wierzch dobrze przylegał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj spód drugimi połówkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń smażoną warstwę z góry - będzie posypką. Rozłóż wierzch kremem i posyp okruchami. Możesz również zrobić okruchy z jednego ciasta. Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami. Gotowe ciasto daje czas na impregnację.

jako posypkę możesz również użyć cukru pudru lub na przykład kawałków czekolady. Gorąco polecam przygotowanie tych ciast-dadzą przewagę każdemu ciastu, które jest znacznie trudniejsze i dłuższe w przygotowaniu, a także droższe. Trzymaj ciasto francuskie w zamrażarce na taką okazję, wtedy zawsze będziesz gotowy na nieoczekiwane przybycie gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy