pasta czekoladowa Nutella domowej roboty

idealny dodatek do porannego tostu, smaczny i słodki! Nutella, pasta czekoladowa okazuje się bardzo smaczna i delikatna, nie jest bardzo podobna do oryginalnej Nutelli, bardziej do budyniu czekoladowego lub kremu czekoladowego. Ale ponieważ każdy ma inny gust, a makaron okazał się bardzo smaczny-gotuj i ciesz się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 57 % 30 g
303 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki (wkładam więcej cukru, ponieważ moja rodzina ma prawie wszystkie słodycze).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu wymieszaj cukier, mąkę, kakao w proszku i szczyptę soli. Należy pamiętać, że mąkę i kakao mierzymy łyżkami ze zjeżdżalnią. Możesz wziąć więcej mąki, jeśli chcesz uzyskać grubszą pastę, ale radzę eksperymentować ostrożnie, stopniowo zwiększając ilość mąki, dodając w małych ilościach. Możesz przygotować małą porcję próbną, a następnym razem dostosować gęstość pasty, tj. ilość mąki do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach, ciągle mieszając, wlej mleko. Wkładamy mieszaninę do ognia i mieszając doprowadzamy do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy laskowe tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj masło i posiekane orzechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, masa powinna dobrze zgęstnieć. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu, może być potrzebny trochę więcej lub mniej - skup się na konsystencji masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać do odpowiedniego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawaj Nutellę do porannych tostów lub naleśników. Smacznego!

taki makaron może być używany nie tylko jako dodatek do tostów, ale może również układać ciasta w ciastach, podawać do naleśników lub naleśników, ogólnie istnieje wiele opcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy