skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki (wkładam więcej cukru, ponieważ moja rodzina ma prawie wszystkie słodycze).
Krok 2:
W rondlu wymieszaj cukier, mąkę, kakao w proszku i szczyptę soli. Należy pamiętać, że mąkę i kakao mierzymy łyżkami ze zjeżdżalnią. Możesz wziąć więcej mąki, jeśli chcesz uzyskać grubszą pastę, ale radzę eksperymentować ostrożnie, stopniowo zwiększając ilość mąki, dodając w małych ilościach. Możesz przygotować małą porcję próbną, a następnym razem dostosować gęstość pasty, tj. ilość mąki do smaku.
Krok 3:
W małych porcjach, ciągle mieszając, wlej mleko. Wkładamy mieszaninę do ognia i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4:
Posiekaj orzechy laskowe tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj masło i posiekane orzechy.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, masa powinna dobrze zgęstnieć. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu, może być potrzebny trochę więcej lub mniej - skup się na konsystencji masy.
Krok 7:
Wlać do odpowiedniego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawaj Nutellę do porannych tostów lub naleśników. Smacznego!
taki makaron może być używany nie tylko jako dodatek do tostów, ale może również układać ciasta w ciastach, podawać do naleśników lub naleśników, ogólnie istnieje wiele opcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g