Sałatka grzyby kurczak jajka ser

delikatny, zwiewny, puff, na wakacje! Sałatka z grzybami, kurczakiem, jajkami i serem jest przygotowywana raz-dwa-trzy. Jest to najbardziej korzystna kombinacja produktów-ich minimalna ilość przy maksymalnym smaku. W razie potrzeby możesz uzupełnić sałatkę innymi składnikami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
196 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybami i kurczakiem? Odmierz potrzebne składniki. Gotuj kurczaka do miękkości. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oczyść i wytrzyj grzyby wilgotną szmatką. Możesz wybrać ser według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż ugotowany filet z kurczaka na włókna. W przypadku jajek oddziel białka od żółtek i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce. Zetrzyj również ser na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pieczarki na talerze i smaż na patelni na oleju słonecznikowym do miękkości. Podczas smażenia wymieszaj grzyby szpatułką lub łyżką. Dopraw grzyby solą, pieprzem, a następnie ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź płaski talerz o odpowiednich rozmiarach. Rozłóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą majonezem. Używam do tego pierścienia sałatkowego w kształcie serca. Pierwsza warstwa to filet z kurczaka + Siatka majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż pieczarki na filecie i posmaruj je majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na grzyby ułóż białka + majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startym serem + majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wykończ warstwy warstwą żółtek. Nie trzeba go niczym posypywać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1-2 godziny bez zdejmowania pierścieni. Jeśli pozwala na to jego wysokość, naciągnij folię spożywczą na wierzch, aby żółtka nie zacierały się podczas chłodzenia sałatki. Zdejmij pierścień przed podaniem. Udekoruj brzegi sałatki posiekaną natką pietruszki.

miałem trochę rozmrożonych borowików z poprzedniej sałatki, więc dodałem je do pieczarek. Ogólnie rzecz biorąc, w tej sałatce można umieścić dowolne grzyby, nie tylko pieczarki.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

mój mąż uwielbia pyszne jedzenie. Najlepszym prezentem dla niego jest jakieś nowe ciekawe danie. Dlatego z roku na rok robię różne sałatki w kształcie serca - jedną dużą lub więcej porcji. Oto jeden z udanych, moim zdaniem, przepisów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy