skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami i kurczakiem? Odmierz potrzebne składniki. Gotuj kurczaka do miękkości. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oczyść i wytrzyj grzyby wilgotną szmatką. Możesz wybrać ser według własnych upodobań.
Krok 2:
Rozłóż ugotowany filet z kurczaka na włókna. W przypadku jajek oddziel białka od żółtek i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce. Zetrzyj również ser na średniej tarce.
Krok 3:
Pokrój pieczarki na talerze i smaż na patelni na oleju słonecznikowym do miękkości. Podczas smażenia wymieszaj grzyby szpatułką lub łyżką. Dopraw grzyby solą, pieprzem, a następnie ostudź.
Krok 4:
Weź płaski talerz o odpowiednich rozmiarach. Rozłóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą majonezem. Używam do tego pierścienia sałatkowego w kształcie serca. Pierwsza warstwa to filet z kurczaka + Siatka majonezu.
Krok 5:
Połóż pieczarki na filecie i posmaruj je majonezem.
Krok 6:
Na grzyby ułóż białka + majonez.
Krok 7:
Posyp startym serem + majonezem.
Krok 8:
I wykończ warstwy warstwą żółtek. Nie trzeba go niczym posypywać.
Krok 9:
Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1-2 godziny bez zdejmowania pierścieni. Jeśli pozwala na to jego wysokość, naciągnij folię spożywczą na wierzch, aby żółtka nie zacierały się podczas chłodzenia sałatki. Zdejmij pierścień przed podaniem. Udekoruj brzegi sałatki posiekaną natką pietruszki.
miałem trochę rozmrożonych borowików z poprzedniej sałatki, więc dodałem je do pieczarek. Ogólnie rzecz biorąc, w tej sałatce można umieścić dowolne grzyby, nie tylko pieczarki.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
mój mąż uwielbia pyszne jedzenie. Najlepszym prezentem dla niego jest jakieś nowe ciekawe danie. Dlatego z roku na rok robię różne sałatki w kształcie serca - jedną dużą lub więcej porcji. Oto jeden z udanych, moim zdaniem, przepisów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g