smalec w słoiku z czosnkiem w solance

Twoi Goście jeszcze dokładnie nie próbowali takiego smalcu. Niezwykły przepis na smalec w marynacie z dodatkiem octu. Solenie tłuszczu w ten sposób jest bardzo szybkie. A za 5 dni masz pyszną, satysfakcjonującą i zdrową przekąskę.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 96 % 45 g
węglowodany 2 % 1 g
408 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynowania smalcu. Każdy świeży tłuszcz będzie odpowiedni. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości-kolor powinien być jednolity biały lub jasnoróżowy, zapach neutralny, skóra miękka i bez włosia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obierz, opłucz i pokrój każdy ząbek na cienkie płytki w poprzek. Przy takim krojeniu czosnek lepiej nadaje smak smalcu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę w małym rondlu na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, podgrzej na średnim ogniu, dodaj sól, przyprawy do wody i dobrze wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij z ognia, dodaj ocet i posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, aby marynata nabrała jednolitego smaku. Całkowicie ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy marynata ostygnie, przetwarzaj smalec. Dobrze umyć, osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni smalcu. Zwróć szczególną uwagę na skórę, jeśli planujesz ją zjeść. Pokrój smalec na 5 równych porcji. Tak wygodnie będzie umieścić go w słoiku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1,5-2 litrowy słoik do marynowania jest odpowiedni. Wziąłem 1,5 litra. Dobrze umyj i wysterylizuj słoik. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż smalec pokrojony na kawałki do słoika. W słoiku jest wystarczająco dużo miejsca, więc nie układaj go zbyt ciasno - pozostaw szczeliny między kawałkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej smalec schłodzoną marynatą. Zamknij szczelną pokrywką i pozostaw w lodówce lub chłodnym ciemnym miejscu na 5 dni. W tym czasie, aby tłuszcz był równomiernie solony, należy go raz wymieszać. Następnie zamknij ponownie i pozostaw na wymagany czas.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 5 dniach marynowania Usuń smalec ze słoika, wysusz go z marynaty i możesz spróbować.

marynowany smalec smakuje delikatnie, lekko solony i umiarkowanie pikantny.

można go podawać natychmiast po marynowaniu lub można go zamrozić. W zamrażarce taki tłuszcz można przechowywać przez kolejne sześć miesięcy.

podaruj swoim bliskim taką ucztę, a będą zachwyceni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy