krem białkowy do ciasta Custard

jeden z najlepszych przepisów na krem do dekoracji. Pyszny i słodki krem doskonale zachowuje swój kształt na wyrobach cukierniczych, dlatego jest bardzo popularny wśród cukierników na całym świecie. I jak go ugotować, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 55 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić krem białkowy, odmierz dokładną ilość cukru i wody. Jajka używam kategorii C1. Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek, aby nie dostała się kropla żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krem należy zaparzyć wrzącym syropem. Aby to zrobić, wlej wodę do małej chochli i dodaj cukier. Podpal wszystko i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Równolegle wlej białka do miski do ubijania i ustaw mikser na maksymalną moc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj białka przez kilka minut, aż będą stabilne i puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj syrop do temperatury 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej. Jeśli chcesz dodać odrobinę kwaśności do smaku gotowej śmietany, dodaj kilka szczypt kwasu cytrynowego do syropu. Trochę wygładzi słodycz kremu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wrzący syrop cienkim strumieniem do białek i kontynuuj ubijanie śmietany jeszcze przez kilka minut, aby trochę ostygła. W ten sposób belit jest warzony syropem i poddawany obróbce cieplnej. Podczas ubijania krem stanie się bardzo stabilny i błyszczący.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy krem doskonale zachowuje swój kształt i można z niego zrobić dowolną dekorację ciasta. Aby to zrobić, potrzebujesz różnych końcówek do kremu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem można zabarwić barwnikami spożywczymi i zrobić z niego kwiaty lub liście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz ozdobić ciasto małymi różami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taki krem świetnie nadaje się do dekorowania ciast kręconymi dekoracjami. Może być używany do napełniania rur puff lub koszy piaskowych. Ta ilość kremu wystarczy do dekoracji ciasta o wadze około 2 kilogramów.Jeśli krem musi być większy lub mniejszy, po prostu zmień proporcje. Gotowy krem należy zużyć natychmiast po przygotowaniu. Poczekaj. zmieni swoją teksturę i nie będzie z nią wygodnie pracować. Gotuj z przyjemnością

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy