skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić krem białkowy, odmierz dokładną ilość cukru i wody. Jajka używam kategorii C1. Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek, aby nie dostała się kropla żółtka.
Krok 2:
Krem należy zaparzyć wrzącym syropem. Aby to zrobić, wlej wodę do małej chochli i dodaj cukier. Podpal wszystko i zagotuj.
Krok 3:
Równolegle wlej białka do miski do ubijania i ustaw mikser na maksymalną moc.
Krok 4:
Ubijaj białka przez kilka minut, aż będą stabilne i puszyste.
Krok 5:
Gotuj syrop do temperatury 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej. Jeśli chcesz dodać odrobinę kwaśności do smaku gotowej śmietany, dodaj kilka szczypt kwasu cytrynowego do syropu. Trochę wygładzi słodycz kremu.
Krok 6:
Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wrzący syrop cienkim strumieniem do białek i kontynuuj ubijanie śmietany jeszcze przez kilka minut, aby trochę ostygła. W ten sposób belit jest warzony syropem i poddawany obróbce cieplnej. Podczas ubijania krem stanie się bardzo stabilny i błyszczący.
Krok 7:
Gotowy krem doskonale zachowuje swój kształt i można z niego zrobić dowolną dekorację ciasta. Aby to zrobić, potrzebujesz różnych końcówek do kremu.
Krok 8:
Krem można zabarwić barwnikami spożywczymi i zrobić z niego kwiaty lub liście.
Krok 9:
Możesz ozdobić ciasto małymi różami.
Krok 10:
Taki krem świetnie nadaje się do dekorowania ciast kręconymi dekoracjami. Może być używany do napełniania rur puff lub koszy piaskowych. Ta ilość kremu wystarczy do dekoracji ciasta o wadze około 2 kilogramów.Jeśli krem musi być większy lub mniejszy, po prostu zmień proporcje. Gotowy krem należy zużyć natychmiast po przygotowaniu. Poczekaj. zmieni swoją teksturę i nie będzie z nią wygodnie pracować. Gotuj z przyjemnością
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g