skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Głównym składnikiem są jabłka. Nie odgrywa dużej roli, jakie będą jabłka: słodkie lub kwaśne, zielone lub czerwone. Najważniejsze jest to, że są dojrzałe i wolne od zgnilizny. Drożdże świeże prasowane, można je zastąpić drożdżami winnymi lub drożdżami suchymi (10 g).
Krok 2:
Lepiej nie myć jabłek, w przypadku silnego zabrudzenia po prostu wytrzyj je szmatką. Skórka jabłek zawiera wiele mikroorganizmów, które przyczyniają się do fermentacji - Po umyciu je zmyjesz. Posiekaj jabłka w dowolny dogodny sposób. Zetrę je na tarce, usuwając strąk z nasionami, ale możesz je zmielić blenderem lub użyć maszynki do mięsa.
Krok 3:
W pojemniku na zacier włóż starte jabłka.
Krok 4:
Rozbij drożdże na kawałki, dodaj łyżkę cukru.
Krok 5:
Napełnij ciepłą wodą i poczekaj, aż utworzy się Piankowy kapelusz. Woda powinna być żywa, niefiltrowana. Temperatura wody nie przekracza 40 stopni-temperatura jest wyższa niż drożdże i nie będzie fermentacji.
Krok 6:
Wlej drożdże do startych jabłek.
Krok 7:
Dodaj cukier i dodaj pozostałą wodę. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Umieść uszczelkę wodną na górze lub załóż jednorazową rękawicę. Wyjmij pojemnik z zacierem w ciepłe miejsce. Temperatura powinna wynosić co najmniej 20 stopni, więc odpowiednie są również zwykłe warunki pokojowe.
Krok 9:
Gdy rękawica zostanie napompowana-rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 20 dni. Fermentacja zakończy się, gdy zobaczysz, że rękawica jest zdmuchnięta.
Krok 10:
Zacier delikatnie przecedzić przez sito.
Krok 11:
Jest gotowa do destylacji.
Krok 12:
Złóż bimber. Jeśli twój model jest przewidziany, podłącz wszystkie niezbędne węże zimnej wody.
Krok 13:
Ostrożnie wlej zacier do bimbru.
Krok 14:
Postaw na ogień. Monitoruj temperaturę. Gdy osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę, aby ostygła. Bimber spłynie dosłownie kroplą. Zbierz go w osobnym naczyniu. Taki bimber jest gotowy do użycia, ale proponuję drugą destylację dla czystszego produktu. Aby to zrobić, rozcieńczyć powstały bimber wodą do 20 stopni. Na 1 litr bimbru weź 500 ml wody. Wlać do bimbru i powtórzyć destylację.
Krok 15:
Ale Zbierz pierwsze 100 ml nowego bimbru i ostatnie 100 ml w osobnym naczyniu i wlej. To & quot; głowy & quot; i & quot; ogony & quot; nie nadają się do spożycia. Bimber po drugiej destylacji uzyskuje się bez charakterystycznego zapachu bimbru. Wlej go do butelek i pozostaw na 2-3 dni. Możesz go zabarwić kroplą herbaty.
Krok 16:
Przestrzegaj miary podczas picia alkoholu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g