bimber z jabłek w domu

aromatyczny, miękki, owocowy bimber z jabłek! Przygotowanie domowego bimbru wcale nie jest trudne-najważniejsze są dobre surowce i bimber! Jabłka nadają gotowemu produktowi lekki owocowy aromat i łagodny smak!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
56 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Głównym składnikiem są jabłka. Nie odgrywa dużej roli, jakie będą jabłka: słodkie lub kwaśne, zielone lub czerwone. Najważniejsze jest to, że są dojrzałe i wolne od zgnilizny. Drożdże świeże prasowane, można je zastąpić drożdżami winnymi lub drożdżami suchymi (10 g).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej nie myć jabłek, w przypadku silnego zabrudzenia po prostu wytrzyj je szmatką. Skórka jabłek zawiera wiele mikroorganizmów, które przyczyniają się do fermentacji - Po umyciu je zmyjesz. Posiekaj jabłka w dowolny dogodny sposób. Zetrę je na tarce, usuwając strąk z nasionami, ale możesz je zmielić blenderem lub użyć maszynki do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku na zacier włóż starte jabłka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij drożdże na kawałki, dodaj łyżkę cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij ciepłą wodą i poczekaj, aż utworzy się Piankowy kapelusz. Woda powinna być żywa, niefiltrowana. Temperatura wody nie przekracza 40 stopni-temperatura jest wyższa niż drożdże i nie będzie fermentacji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej drożdże do startych jabłek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i dodaj pozostałą wodę. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść uszczelkę wodną na górze lub załóż jednorazową rękawicę. Wyjmij pojemnik z zacierem w ciepłe miejsce. Temperatura powinna wynosić co najmniej 20 stopni, więc odpowiednie są również zwykłe warunki pokojowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy rękawica zostanie napompowana-rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 20 dni. Fermentacja zakończy się, gdy zobaczysz, że rękawica jest zdmuchnięta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zacier delikatnie przecedzić przez sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jest gotowa do destylacji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż bimber. Jeśli twój model jest przewidziany, podłącz wszystkie niezbędne węże zimnej wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie wlej zacier do bimbru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Postaw na ogień. Monitoruj temperaturę. Gdy osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę, aby ostygła. Bimber spłynie dosłownie kroplą. Zbierz go w osobnym naczyniu. Taki bimber jest gotowy do użycia, ale proponuję drugą destylację dla czystszego produktu. Aby to zrobić, rozcieńczyć powstały bimber wodą do 20 stopni. Na 1 litr bimbru weź 500 ml wody. Wlać do bimbru i powtórzyć destylację.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ale Zbierz pierwsze 100 ml nowego bimbru i ostatnie 100 ml w osobnym naczyniu i wlej. To & quot; głowy & quot; i & quot; ogony & quot; nie nadają się do spożycia. Bimber po drugiej destylacji uzyskuje się bez charakterystycznego zapachu bimbru. Wlej go do butelek i pozostaw na 2-3 dni. Możesz go zabarwić kroplą herbaty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przestrzegaj miary podczas picia alkoholu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy