faszerowana papryka z koncentratem pomidorowym w rondlu

Przygotuj pyszne, jasne i satysfakcjonujące danie szybko i łatwo. Nadziewana papryka przynajmniej raz w życiu próbowała każdego. W sezonie letnim i jesiennym, kiedy papryka jest szczególnie dostępna, to danie jest bardzo częstym gościem na stole. Łączy mięso, ryż i warzywa, więc dodatkowy dodatek nie jest tutaj potrzebny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 32 % 6 g
120 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Potrzebujemy dużej papryki. Powinny być ciasne, a nie ospałe. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, aby danie było jasne i piękne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dokładnie umyj, odetnij pokrywki i usuń nasiona. Nie wyrzucaj pokrywek - nadal będą potrzebne do przykrycia nimi nadziewanych warzyw. Jeśli papryka jest mała, mogą potrzebować 4-5 sztuk na taką ilość nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania mięsa mielonego. Mięso mielone może być używane z jednego rodzaju mięsa lub drobiu (na przykład kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny) lub mieszane. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę. Suchy czosnek można zastąpić dwoma ząbkami świeżego czosnku przepuszczonymi przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż opłucz zimną wodą, odłóż na sito i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce wymieszaj mięso mielone z ryżem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie zagnieść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij paprykę przygotowanym mięsem mielonym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wszystkie składniki sosu. Zwykle sos przygotowuje się na bazie koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą. Ale radzę dodać łodygę selera do garnka. Dzięki niemu SOS okaże się bardzo aromatyczny i nabierze ciekawego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj łodygę selera i pokrój na kawałki. Rozmiar kawałków nie jest ważny, najważniejsze jest to, że mieszczą się między papryką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i dobrze wymieszać, aż będzie gładki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść paprykę pionowo na dnie garnka. Powinny stać blisko siebie i nie spadać. Miałem garnek o pojemności 1,5 l.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 1 łyżkę do każdej papryki.l SOS. Pozostały sos wlać na dno patelni. Sos powinien sięgać ¾ papryki. Jeśli sos nie wystarczy, dodaj więcej wody do garnka. W sosie ułóż kawałki selera, liście laurowe i groszek ziela angielskiego. Przykryj warzywa pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść patelnię z papryką na średnim ogniu. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż nadzienie będzie gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy