skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Potrzebujemy dużej papryki. Powinny być ciasne, a nie ospałe. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, aby danie było jasne i piękne.
Krok 2:
Paprykę dokładnie umyj, odetnij pokrywki i usuń nasiona. Nie wyrzucaj pokrywek - nadal będą potrzebne do przykrycia nimi nadziewanych warzyw. Jeśli papryka jest mała, mogą potrzebować 4-5 sztuk na taką ilość nadzienia.
Krok 3:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania mięsa mielonego. Mięso mielone może być używane z jednego rodzaju mięsa lub drobiu (na przykład kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny) lub mieszane. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę. Suchy czosnek można zastąpić dwoma ząbkami świeżego czosnku przepuszczonymi przez prasę.
Krok 4:
Ryż opłucz zimną wodą, odłóż na sito i osusz.
Krok 5:
W misce wymieszaj mięso mielone z ryżem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 6:
Wszystko dokładnie zagnieść.
Krok 7:
Napełnij paprykę przygotowanym mięsem mielonym.
Krok 8:
Przygotuj wszystkie składniki sosu. Zwykle sos przygotowuje się na bazie koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą. Ale radzę dodać łodygę selera do garnka. Dzięki niemu SOS okaże się bardzo aromatyczny i nabierze ciekawego smaku.
Krok 9:
Umyj łodygę selera i pokrój na kawałki. Rozmiar kawałków nie jest ważny, najważniejsze jest to, że mieszczą się między papryką.
Krok 10:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i dobrze wymieszać, aż będzie gładki.
Krok 11:
Umieść paprykę pionowo na dnie garnka. Powinny stać blisko siebie i nie spadać. Miałem garnek o pojemności 1,5 l.
Krok 12:
Wlej 1 łyżkę do każdej papryki.l SOS. Pozostały sos wlać na dno patelni. Sos powinien sięgać ¾ papryki. Jeśli sos nie wystarczy, dodaj więcej wody do garnka. W sosie ułóż kawałki selera, liście laurowe i groszek ziela angielskiego. Przykryj warzywa pokrywkami.
Krok 13:
Umieść patelnię z papryką na średnim ogniu. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż nadzienie będzie gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g