kasza grochowa z moczeniem

kasza grochowa z moczeniem-prosta, smaczna, zdrowa. Kasza grochowa z moczeniem to prosty i całkowicie nie pracochłonny przepis. Wystarczy namoczyć groszek z wyprzedzeniem-oznacza to wcześniejsze przemyślenie menu na następny dzień. Groszek namoczony przez noc pęcznieje, a gotowanie z niego owsianki nie będzie trudne. Proponowany przepis jest podstawowy, można go uzupełnić dowolnymi produktami mięsnymi, wędlinami, smażonymi warzywami, a nawet grzybami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 68 % 17 g
101 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić owsiankę grochową, weź suszony żółty groszek, wodę i sól. Groszek należy namoczyć w zimnej wodzie, którą dobrze jest kilkakrotnie zmienić podczas procesu moczenia. Pozwoli Ci to później uniknąć bulgotania gazów w jelitach. Czas namaczania wynosi ponad 6 godzin. Najwygodniej jest moczyć groszek przez noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano spuchnięty groszek należy kilkakrotnie dobrze spłukać, odsączając mączkę grochową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć groszek na sito i spłucz-jest to wygodniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś namoczony groszek na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij czystą wodą w stosunku 1:2, możesz trochę mniej, ponieważ groszek wchłonął już dużo wody lub po prostu przytrzymaj lekko otwartą pokrywkę, aby nadmiar wody zagotował się pod koniec gotowania grochu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czas gotowania namoczonego grochu zależy od odmiany i jakości posiadanego grochu. Zwykle ten czas wynosi 25-55 minut. Pod koniec gotowania sól do smaku. Owsiankę można podawać w tej formie - gdy poszczególne połówki miasta są widoczne w ogólnej fakturze owsianki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I możesz uderzyć blenderem i podać owsiankę grochową w stanie przypominającym puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło lub olej roślinny, drobno posiekane warzywa do owsianki grochowej.

kasza grochowa z moczeniem to prosty i pochodzący z odległej przeszłości przepis. Rzeczywiście, wcześniej w Rosji groch był jednym z głównych pokarmów warzywnych, ponieważ nie bez powodu powstało przysłowie: "to było za króla grochu!", podkreślając, że Rosjanie jedli groszek od dawna, na długo przed ziemniakami, które car Piotr przywiózł do Rosji 1.
owsianka grochowa jest przygotowywana na chude lub szybkie-z mięsem, skwarkami, gulaszem, wcześniej ciasta i naleśniki były pieczone z owsianką grochową. Groszek świetnie komponuje się z większością potraw. Wybierz opcję według własnego gustu, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g

Podobne przepisy