skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić owsiankę grochową, weź suszony żółty groszek, wodę i sól. Groszek należy namoczyć w zimnej wodzie, którą dobrze jest kilkakrotnie zmienić podczas procesu moczenia. Pozwoli Ci to później uniknąć bulgotania gazów w jelitach. Czas namaczania wynosi ponad 6 godzin. Najwygodniej jest moczyć groszek przez noc.
Krok 2:
Rano spuchnięty groszek należy kilkakrotnie dobrze spłukać, odsączając mączkę grochową.
Krok 3:
Wrzuć groszek na sito i spłucz-jest to wygodniejsze.
Krok 4:
Przenieś namoczony groszek na patelnię.
Krok 5:
Napełnij czystą wodą w stosunku 1:2, możesz trochę mniej, ponieważ groszek wchłonął już dużo wody lub po prostu przytrzymaj lekko otwartą pokrywkę, aby nadmiar wody zagotował się pod koniec gotowania grochu.
Krok 6:
Czas gotowania namoczonego grochu zależy od odmiany i jakości posiadanego grochu. Zwykle ten czas wynosi 25-55 minut. Pod koniec gotowania sól do smaku. Owsiankę można podawać w tej formie - gdy poszczególne połówki miasta są widoczne w ogólnej fakturze owsianki.
Krok 7:
I możesz uderzyć blenderem i podać owsiankę grochową w stanie przypominającym puree.
Krok 8:
Dodaj masło lub olej roślinny, drobno posiekane warzywa do owsianki grochowej.
kasza grochowa z moczeniem to prosty i pochodzący z odległej przeszłości przepis. Rzeczywiście, wcześniej w Rosji groch był jednym z głównych pokarmów warzywnych, ponieważ nie bez powodu powstało przysłowie: "to było za króla grochu!", podkreślając, że Rosjanie jedli groszek od dawna, na długo przed ziemniakami, które car Piotr przywiózł do Rosji 1.
owsianka grochowa jest przygotowywana na chude lub szybkie-z mięsem, skwarkami, gulaszem, wcześniej ciasta i naleśniki były pieczone z owsianką grochową. Groszek świetnie komponuje się z większością potraw. Wybierz opcję według własnego gustu, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g