Jak zrobić mleko kokosowe w domu

przygotowanie mleka kokosowego w domu jest łatwe i proste! Prawdopodobnie wielu z was widziało kokos w sklepie. Nie wiem jak wy, ale zawsze podchodziłam do niego, kręciłam w dłoniach i odkładałam z powrotem na półkę, bo nie wiedziałam, co z nim zrobić. Ale tak naprawdę nie jest tak przerażający, jak się wydaje. Z jednego orzecha można uzyskać jednocześnie kilka doskonałych produktów-płatki kokosowe i mleko kokosowe. Co poszedłeś ugotować?
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 50 % 27 g
węglowodany 44 % 24 g
311 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko, czego potrzebujemy. Przede wszystkim musisz wybrać kokos, wybierz najcięższy orzech i pamiętaj, aby potrząsnąć nim przy uchu, woda powinna bulgotać w środku:) trzy oczy kokosa powinny być całe i bez płytki pleśni, cóż, wszystkie kokosy zostały wybrane, teraz możesz gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wśród trzech oczu szukamy jednego, który ma wejście do kokosa, będzie miękki, można go łatwo przekłuć nożem. Pozostałe dwa oczy są zamknięte, nie próbuj ich przekłuwać, ulegną tylko wiertarce. Spuść wodę kokosową przez otwór, możesz ją wypić, nie będziemy jej już potrzebować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musimy podzielić orzech, do tego bardzo przydatna będzie brutalna męska siła (której użyłem). Jeśli nie masz pod ręką męskiej siły, użyj siekiery i spróbuj uderzyć w to samo miejsce, po prostu bądź ostrożny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uwolnij miąższ kokosa ze skorupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuwamy ciemną część z miazgi, generalnie nie trzeba jej usuwać, ale wtedy mleko okaże się szare, a wióry będą takie same.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj miąższ kokosa lub posiekaj w kombajnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tarty kokos przenosi się do miski i zalewa wrzącą wodą, aby bardzo lekko pokryła miazgę. I pozostaw na pół godziny. W tym czasie miazga puchnie i wchłonie część wody. Gotową masę układamy na grubym ręczniku lub serwetce i wyciskamy płyn. Wyciśnij porcjami, próbując wycisnąć wióry do sucha. Na tym etapie można również wykorzystać męską moc).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc na wyjściu otrzymujemy wiórki kokosowe, mam je 130 g i mleko kokosowe 380 g. Jeśli chcesz przechowywać wiórki kokosowe, musisz je wysuszyć w piekarniku, suszyłem je w temperaturze 100 C, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z czasem zauważysz, jak mleko zaczyna się rozdzielać na 2 części, olej kokosowy oddzieli się na górze, ale mleko będzie na dole. Olej kokosowy można stosować samodzielnie. Przechowuj mleko w lodówce przez 24 godziny.

prawdopodobnie wielu, widząc ten przepis, od razu pomyślę, ale co można zrobić z samym mlekiem, mogę odpowiedzieć-cokolwiek:) mleko to można zastąpić krowąm w większości przepisów, można na nim upiec naleśniki, zagnieść ciasto, dodaje się je do mięsa, a nawet do zup. Takie mleko nadaje przyjemny orzechowy aromat. A olej kokosowy może być stosowany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii, jest używany do produkcji masek do włosów, a także do domowej produkcji mydła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kokos suszony - 608   kcal/100g
  • Orzechy kokosowe - 380   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy