Likier czekoladowy domowej roboty

pyszny domowy likier w 30 minut! Gotujemy go na wódce i skondensowanym mleku z dodatkiem kakao. Likier ma wyraźny smak czekolady. Napój docenią wszystkie kobiety!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 71 % 25 g
235 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić likier czekoladowy? Odmierz potrzebne składniki. Weź całe mleko skondensowane, 8,5% tłuszczu. Im lepsza jakość, tym smaczniejszy będzie Likier. To samo dotyczy wódki. Jeśli weźmiesz wanilinę w proszku, pamiętaj, że musisz wziąć bardzo mało, na czubku noża - w przeciwnym razie napój będzie gorzki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj kakao i wanilinę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nie martw się, jeśli od razu ci się to nie uda - podczas gotowania mieszanina rozproszy się i stanie się bardziej gładka i gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę na średnim ogniu do wrzenia. Następnie gotuj przez kolejne 2 minuty. Mieszanina zgęstnieje na oczach. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej schłodzoną mieszankę czekolady do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko skondensowane do mieszanki czekoladowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wódkę do masy czekoladowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij miksturę blenderem, aż będzie gładka. Użyłem stacjonarnego blendera, ale możesz też wziąć zanurzeniowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej Likier czekoladowy do butelki i zakorkuj korkiem. Pozostaw do zaparzenia na 2 dni w lodówce. Następnie możesz pobrać pierwszą próbkę i delektować się domowym likierem czekoladowym. :-)

po udanym eksperymencie z likierem jajecznym chciałem zrobić inne Likiery-kawę i czekoladę. Najpierw podzielę się przepisem na Likier czekoladowy. Zrobiłam to na bazie dobrego belgijskiego kakao. Ale odpowiednia jest również zwykła gorzka czekolada, którą należy rozbić na kawałki, zalać wodą i stopić na małym ogniu.

nawiasem mówiąc, z dodatkiem czekolady zmienia się smak likieru. Polecam więc wypróbować obie opcje i wybrać odpowiednią dla siebie. Nadaje się tutaj również skondensowane kakao w puszkach, daje tak wyjątkową nutę.
nie radzę przechowywać napoju zbyt długo, lepiej pić go przez kilka miesięcy, a jeśli to konieczne, zrobić więcej (zwłaszcza, że produkty są proste).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy