skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Takie przygotowanie jest częściej wykonywane przez gospodynie domowe, aby w przyszłości zminimalizować czas potrzebny na przygotowanie barszczu. Jest to również świetny sposób na przygotowanie warzyw na zimę, jeśli nie ma spiżarni do przechowywania świeżych warzyw. Umyj buraki, obierz i zetrzyj. Jeśli obrabiany przedmiot zostanie wykonany w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego, co uprości proces gotowania.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub posiekaj za pomocą robota kuchennego.
Krok 3:
Obieramy cebulę i drobno kroimy nożem lub również przepuszczamy przez robot kuchenny.
Krok 4:
Gotowane warzywa wkładamy do rondla, dodajemy olej roślinny i trzecią część octu (ocet należy dodać, aby buraki zachowały kolor podczas duszenia), mieszamy i podpalamy patelnię z warzywami. Gdy warzywa wypuszczą sok, wlej wodę, wymieszaj. Dusić przez około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa nie przypaliły się do dna i nie zepsuły smaku przedmiotu obrabianego.
Krok 5:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę i zmiel blenderem na puree lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 6:
Dodaj masę pomidorową, cukier, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu do garnka z warzywami, wymieszaj. Gotuj mieszaninę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. 5 minut przed końcem gaszenia wlej ocet stołowy, ponownie zagotuj mieszaninę i wyłącz ogień.
Krok 7:
W międzyczasie możesz wysterylizować słoiki do przedmiotu obrabianego. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów. Lubię sterylizować słoiki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie i włączamy reżim temperaturowy 150 stopni, trzymamy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut.
Krok 8:
Układamy gorący sos barszczowy w sterylnych słoikach. Słoiki do takiego przedmiotu lepiej używać małej objętości. Aby po otwarciu został natychmiast użyty do przygotowania zupy lub innego dania. Sterylizujemy przedmiot w łaźni wodnej przez około 10 minut, słoiki o pojemności 0,5 l. zwijamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g