barszcz na zimę w słoikach

Prosty półprodukt to doskonała podstawa do przygotowania barszczu. Barszcz jest preparatem warzywnym, który zimą można podawać na stole jako niezależną przekąskę lub użyć do przygotowania barszczu, pozostaje ugotować mięso i ziemniaki, dodać słoik tego preparatu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
45 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Takie przygotowanie jest częściej wykonywane przez gospodynie domowe, aby w przyszłości zminimalizować czas potrzebny na przygotowanie barszczu. Jest to również świetny sposób na przygotowanie warzyw na zimę, jeśli nie ma spiżarni do przechowywania świeżych warzyw. Umyj buraki, obierz i zetrzyj. Jeśli obrabiany przedmiot zostanie wykonany w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego, co uprości proces gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub posiekaj za pomocą robota kuchennego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obieramy cebulę i drobno kroimy nożem lub również przepuszczamy przez robot kuchenny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowane warzywa wkładamy do rondla, dodajemy olej roślinny i trzecią część octu (ocet należy dodać, aby buraki zachowały kolor podczas duszenia), mieszamy i podpalamy patelnię z warzywami. Gdy warzywa wypuszczą sok, wlej wodę, wymieszaj. Dusić przez około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa nie przypaliły się do dna i nie zepsuły smaku przedmiotu obrabianego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę i zmiel blenderem na puree lub przepuść przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masę pomidorową, cukier, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu do garnka z warzywami, wymieszaj. Gotuj mieszaninę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. 5 minut przed końcem gaszenia wlej ocet stołowy, ponownie zagotuj mieszaninę i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie możesz wysterylizować słoiki do przedmiotu obrabianego. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów. Lubię sterylizować słoiki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie i włączamy reżim temperaturowy 150 stopni, trzymamy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy gorący sos barszczowy w sterylnych słoikach. Słoiki do takiego przedmiotu lepiej używać małej objętości. Aby po otwarciu został natychmiast użyty do przygotowania zupy lub innego dania. Sterylizujemy przedmiot w łaźni wodnej przez około 10 minut, słoiki o pojemności 0,5 l. zwijamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy