skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować tłuczoną zupę ziemniaczaną z grzankami? Przygotuj jedzenie. Weź dobrze ugotowane odmiany ziemniaków, aby uzyskać tłuczone ziemniaki o dobrej aksamitnej konsystencji. Wcześniej lub równolegle do gotowania podsmaż wczorajszy biały chleb pokrojony w kostkę na suchej patelni, aż będzie ładnie rumiany.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na dno garnka, w którym ugotuje się tłuczona zupa, podgrzej i połóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i ledwo zarumieniona.
Krok 3:
Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w duże plasterki. Dodaj do rondla do smażonej cebuli. Rozmiar nie ma znaczenia, ponieważ ziemniaki będą w przyszłości puree, najważniejsze jest to, że kawałki są tej samej wielkości dla równomiernego gotowania.
Krok 4:
Zagotuj wodę i wlej ziemniaki do rondla. Użycie wrzącej wody przyspieszy przygotowanie zupy puree. Po ugotowaniu dodaj sól do smaku i liść laurowy. Gotuj zupę przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki.
Krok 5:
Po ugotowaniu ziemniaków pozostaje ostatni etap-puree. Wcześniej nie zapomnij wyjąć liści laurowych. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij ziemniaki i cebulę na gładką, jednorodną masę. Zupa ziemniaczana puree jest gotowa do podania! Należy go podawać na gorąco, wkładając do każdego talerza trochę grzanek z białego chleba, a następnie dodając je w razie potrzeby.
zupa puree ziemniaczane z grzankami nie jest daniem, w którym potrzebny jest bogaty bukiet aromatów i smaków, dlatego bierzemy tylko liść laurowy z przypraw i uzupełniamy zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli chcesz.
podczas serwowania uzupełnij zupę puree dowolnymi ziołami, które są obecnie w lodówce. W razie potrzeby możesz uzupełnić zupę ciężką śmietaną lub kwaśną śmietaną.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g