zupa puree ziemniaczane z grzankami

budżet, ze zwykłych produktów, najsmaczniejszy! Zupa ziemniaczana z grzankami to idealne danie na jesienny dzień. Aksamitna struktura, rozgrzewający smak, przyjemność cieszyć się taką zupą! Do gotowania potrzebujesz minimum składników i zajmie to bardzo mało czasu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 80 % 8 g
48 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować tłuczoną zupę ziemniaczaną z grzankami? Przygotuj jedzenie. Weź dobrze ugotowane odmiany ziemniaków, aby uzyskać tłuczone ziemniaki o dobrej aksamitnej konsystencji. Wcześniej lub równolegle do gotowania podsmaż wczorajszy biały chleb pokrojony w kostkę na suchej patelni, aż będzie ładnie rumiany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na dno garnka, w którym ugotuje się tłuczona zupa, podgrzej i połóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i ledwo zarumieniona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w duże plasterki. Dodaj do rondla do smażonej cebuli. Rozmiar nie ma znaczenia, ponieważ ziemniaki będą w przyszłości puree, najważniejsze jest to, że kawałki są tej samej wielkości dla równomiernego gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę i wlej ziemniaki do rondla. Użycie wrzącej wody przyspieszy przygotowanie zupy puree. Po ugotowaniu dodaj sól do smaku i liść laurowy. Gotuj zupę przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu ziemniaków pozostaje ostatni etap-puree. Wcześniej nie zapomnij wyjąć liści laurowych. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij ziemniaki i cebulę na gładką, jednorodną masę. Zupa ziemniaczana puree jest gotowa do podania! Należy go podawać na gorąco, wkładając do każdego talerza trochę grzanek z białego chleba, a następnie dodając je w razie potrzeby.

zupa puree ziemniaczane z grzankami nie jest daniem, w którym potrzebny jest bogaty bukiet aromatów i smaków, dlatego bierzemy tylko liść laurowy z przypraw i uzupełniamy zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli chcesz.

podczas serwowania uzupełnij zupę puree dowolnymi ziołami, które są obecnie w lodówce. W razie potrzeby możesz uzupełnić zupę ciężką śmietaną lub kwaśną śmietaną.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy