Kuyrdak po kazachsku

pyszne i pożywne danie z warzyw i mięsa. Kuyrdak po kazachsku z jagnięciny ma szczególnie aromatyczny smak, który podkreśla Zira. To zarówno pierwszy, jak i drugi w jednym kotle, skrzyżowaniu gęstej, bogatej zupy i duszonych ziemniaków z mięsem i warzywami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 37 % 7 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kuyrdak? Przygotuj produkty według listy. Możesz wybrać przyprawy według własnych upodobań, ale obowiązkowym składnikiem jest Zira, to ona nadaje potrawie specjalny aromat. Warzywa i mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki. Umieść głęboką patelnię lub kocioł na kuchence, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, starając się zrobić to równomiernie, mieszając je szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną cebulę na pół pierścienia, a marchewki na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj warzywa do smażonego mięsa. Dodaj suche przyprawy, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez około 10 minut, a następnie dodaj szklankę wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój obrane ziemniaki na duże kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz ziemniaki w kotle, dodaj wodę do poziomu ziemniaków. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Sprawdź gotowość, po prostu smakując warzywa. Sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że możesz zmienić gęstość naczynia dla siebie, dodając wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kuyrdak po kazachsku na gorąco ze świeżymi ziołami. Smacznego!

Kuyrdak to powszechna pieczeń z mięsa lub podrobów wśród ludów Azji Środkowej. Eksperci twierdzą, że bez nasion ziry danie ma zupełnie zły smak, więc spróbuj znaleźć tę konkretną przyprawę, jeśli chcesz zorientować się w samym daniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy