skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kuyrdak? Przygotuj produkty według listy. Możesz wybrać przyprawy według własnych upodobań, ale obowiązkowym składnikiem jest Zira, to ona nadaje potrawie specjalny aromat. Warzywa i mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz warzywa.
Krok 2:
Pokrój mięso na kawałki. Umieść głęboką patelnię lub kocioł na kuchence, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, starając się zrobić to równomiernie, mieszając je szpatułką.
Krok 3:
Pokrój obraną cebulę na pół pierścienia, a marchewki na duże kawałki.
Krok 4:
Dodaj warzywa do smażonego mięsa. Dodaj suche przyprawy, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez około 10 minut, a następnie dodaj szklankę wrzącej wody.
Krok 5:
Pokrój obrane ziemniaki na duże kliny.
Krok 6:
Zanurz ziemniaki w kotle, dodaj wodę do poziomu ziemniaków. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Sprawdź gotowość, po prostu smakując warzywa. Sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że możesz zmienić gęstość naczynia dla siebie, dodając wodę.
Krok 7:
Podawaj kuyrdak po kazachsku na gorąco ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Kuyrdak to powszechna pieczeń z mięsa lub podrobów wśród ludów Azji Środkowej. Eksperci twierdzą, że bez nasion ziry danie ma zupełnie zły smak, więc spróbuj znaleźć tę konkretną przyprawę, jeśli chcesz zorientować się w samym daniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g