Zupa z tuńczyka w puszce

pyszna, bogata, aromatyczna i satysfakcjonująca zupa! Zupa z konserwami rybnymi nadaje się na takie okazje, kiedy trzeba szybko przygotować obiad lub kolację dla całej rodziny, a nie ma czasu na przygotowanie składników mięsnych. Zupa z tuńczyka w puszce jest nie tylko szybka, ale także smaczna, zdrowa i pożywna. Proces gotowania jest bardzo prosty i szybki, ten przepis spodoba się nawet początkującym gospodyniom domowym. Danie jest również niedrogie, wszystkie składniki do jego przygotowania są dość tanie. Ale taką zupę lepiej przygotować tuż przed podaniem, po podgrzaniu nie jest już tak smaczna jak świeżo ugotowana.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 57 % 4 g
29 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zupę z tuńczyka w puszce według listy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub paski, kto lubi. Lepiej ponownie opłukać pokrojone ziemniaki, aby usunąć skrobię. Wkładamy ziemniaki do rondla, napełniamy wodą i podpalamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić marchewkę w cienkie paski, kostki lub dowolne kształty, ale musisz wziąć pod uwagę, że czas gotowania pokrojonej Marchewki jest dłuższy niż czas gotowania startej marchewki, więc musisz natychmiast włożyć ją do zupy z ziemniakami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wysyłamy na patelnię do reszty warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zupa była bogatsza i bardziej satysfakcjonująca, lepiej dodać płatki do składników. Ryż w puszkach doskonale komponuje się z rybami, ryż lepiej nadaje się do zupy o długim ziarnie lub gotowanej na parze, aby podczas gotowania nie zamienił się w owsiankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż woda stanie się czysta, należy usunąć gluten z ryżu tak bardzo, jak to możliwe, aby bulion nie stał się mętny. Ryż kładziemy na patelni z warzywami. Gotuj prawie do całkowitego ugotowania ryżu i warzyw, gotowość można określić według smaku. Gotuj przez około 25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniatamy konserwy rybne widelcem na małe kawałki. Tuńczyka w puszce wraz z płynem pozostałym w puszce wrzucamy do garnka z zupą. Dodaj sól do smaku. Przyprawy takie jak czarny pieprz i liście laurowe nie mogą być dodawane, ponieważ z reguły dodaje się je do konserw rybnych. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odstawiamy zupę pod przykryciem i podajemy do stołu, ze świeżym chlebem i ziołami do woli. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy