skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zupę z tuńczyka w puszce według listy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub paski, kto lubi. Lepiej ponownie opłukać pokrojone ziemniaki, aby usunąć skrobię. Wkładamy ziemniaki do rondla, napełniamy wodą i podpalamy.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić marchewkę w cienkie paski, kostki lub dowolne kształty, ale musisz wziąć pod uwagę, że czas gotowania pokrojonej Marchewki jest dłuższy niż czas gotowania startej marchewki, więc musisz natychmiast włożyć ją do zupy z ziemniakami.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wysyłamy na patelnię do reszty warzyw.
Krok 4:
Aby zupa była bogatsza i bardziej satysfakcjonująca, lepiej dodać płatki do składników. Ryż w puszkach doskonale komponuje się z rybami, ryż lepiej nadaje się do zupy o długim ziarnie lub gotowanej na parze, aby podczas gotowania nie zamienił się w owsiankę.
Krok 5:
Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż woda stanie się czysta, należy usunąć gluten z ryżu tak bardzo, jak to możliwe, aby bulion nie stał się mętny. Ryż kładziemy na patelni z warzywami. Gotuj prawie do całkowitego ugotowania ryżu i warzyw, gotowość można określić według smaku. Gotuj przez około 25 minut.
Krok 6:
Zagniatamy konserwy rybne widelcem na małe kawałki. Tuńczyka w puszce wraz z płynem pozostałym w puszce wrzucamy do garnka z zupą. Dodaj sól do smaku. Przyprawy takie jak czarny pieprz i liście laurowe nie mogą być dodawane, ponieważ z reguły dodaje się je do konserw rybnych. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Odstawiamy zupę pod przykryciem i podajemy do stołu, ze świeżym chlebem i ziołami do woli. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g