skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak konserwować zielony groszek na zimę? Przygotuj żądane składniki zgodnie z listą. Groszek do konserwacji powinien być mleczny, gdy jest jeszcze młody, soczysty i słodki. Wskazane jest również posortowanie go według rozmiaru, aby przedmiot był ładny. Ale to zgodnie z Twoim życzeniem.
Krok 2:
Otwórz strąki grochu i wyjmij groszek, usuwając wszystkie zepsute groszki. Umyj groszek w wodzie.
Krok 3:
Wrzuć groszek do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 4:
Przenieś groszek do emaliowanej patelni i napełnij go zimną wodą, aby przykryła go grubością 2-3 palców. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, na powierzchni zacznie tworzyć się piana, usuń tę piankę. Wraz z nią usuwasz wszystkie resztki grochu. Blanszuj groszek przez 5 minut. Następnie spuść wodę, włóż groszek z powrotem do durszlaka.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Wlej czystą wodę do emaliowanego rondla, dodaj cukier, sól. Postaw garnek na ogniu, zagotuj marynatę, mieszając łyżką, aby luźne składniki całkowicie się rozpuściły. Poczekaj, aż marynata się zagotuje, wlej ocet stołowy i wyłącz ogrzewanie.
Krok 6:
Ułóż groszek w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach. Całkowicie (aż do szyi) puszki nie muszą być napełniane. Powinna pozostać szczelina kilku centymetrów, o grubości palca. Zalej groszek wrzącą marynatą w słoikach do wieszaków, przykryj pokrywkami i sterylizuj w garnku z wodą przez 10 minut. Pamiętaj, aby umieścić szmatkę na dnie garnka, aby szkło na słoikach nie pękło.
Krok 7:
Zwiń gorące słoiki pokrywkami, pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ręcznikiem. Następnie przechowuj w spiżarni lub natychmiast użyj do przygotowania potraw. Smacznego!
groszek w puszkach to nie tylko pyszny produkt, popularny składnik wielu potraw, ale także zdrowy. Jest bogaty w takie substancje jak keratyna, witaminy A, C, H, grupa B, minerały: fosfor, magnez. Żelazo, chlor. Zawiera również substancję taką jak inozytol, która pomaga zapobiegać stłuszczeniu wątroby. Wiele osób uważa, że groszek w puszkach nie zawiera składników odżywczych, które są tracone podczas obróbki cieplnej. Oczywiście częściowo niektóre witaminy w groszku giną, ale większość nadal się utrzymuje. Na przykład witamina C jest zachowana w puszkach 20%, witamina B1 - 66%, A witamina B2 - nawet 90%. Aby jednak ten produkt rzeczywiście przyniósł korzyści organizmowi, należy przestrzegać pewnych zasad jego spożywania. Groszek konserwowy można przechowywać nie dłużej niż 24 godziny po otwarciu słoika. Nie można go łączyć z chlebem, słodkimi potrawami, ziemniakami, zbożami, popijać słodką herbatą i nie zaleca się spożywania po obiedzie, aby nie powodować powstawania gazów w jelitach.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g