skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kalafior na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź liczbę jaj w zależności od wielkości główki kapusty. Lub od przeznaczenia potrawy. Na śniadanie możesz wziąć więcej. Jeśli kapusta jest podawana jako dodatek, możesz zrobić jedno jajko. Umyj jajka i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Dobrze opłucz kapustę pod bieżącą wodą. Możesz nawet namoczyć go przez chwilę w wodzie. Rozłóż główkę kapusty na kwiatostany. To proste: Odwróć kapustę do góry nogami i pokrój na przemian małe główki kapusty. Jeśli kwiatostan jest zbyt duży, pokrój go na kilka kawałków.
Krok 3:
W dużym rondlu zagotuj wodę, Posol ją. Włóż posiekaną kapustę do rondla, ponownie zagotuj wodę. Gotuj kapustę przez około 10 minut.
Krok 4:
Wrzuć gotową kapustę do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć, a kapusta lekko wyschnie. Nadmiar wilgoci zakłóci smażenie.
Krok 5:
Umieść patelnię na ogniu, podgrzej ją. Roztop masło na patelni. Zamiast tego możesz użyć ghee, tłuszczu lub warzyw o wysokiej temperaturze dymienia (rafinowane odmiany słonecznika, oliwy lub winogron).
Krok 6:
Umieść kalafior na patelni. Smażyć kawałki, delikatnie je mieszając, uważając, aby nie uszkodzić delikatnego miąższu. Smaż kapustę przez około 5 minut lub do momentu, aż pokryje się jasnobrązową skórką.
Krok 7:
Rozbij jajka na osobne naczynie i lekko ubij widelcem, aby żółtko i białko były odpowiednio wymieszane. Wlej mieszaninę jajek na patelnię do kapusty. Wzmocnij ogień.
Krok 8:
Intensywnie wymieszaj mieszankę jajeczną w kapuście, aby wszystko szybko się ugotowało, podobnie jak jajecznica. Im szybciej to się stanie, tym delikatniejsze będą jajka. Spróbuj półmiska z solą. W razie potrzeby posolić więcej. Pieczony kalafior jest gotowy! Podawaj naczynie na gorąco. Możesz posypać świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
do takiej kapusty możesz dodać ser podczas gotowania-posyp go na samym końcu lub włóż starty ser do jajek.
możesz włożyć gotowaną kapustę do ubitych jajek, a następnie usmażyć w dużej ilości oleju, otrzymasz coś w rodzaju ciasta. Ale to już bardziej kaloryczna opcja.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g