Barszcz klasyczny z buraczkami

jeden z najsmaczniejszych pierwszych dań na lunch. Barszcz jest stałym atrybutem naszego stołu. Jest szczególnie smaczny i aromatyczny z czosnkiem. Wiele osób dodaje go bezpośrednio do garnka, ale uwielbiam uzupełniać czosnek konkretną porcją. A teraz podzielę się z Tobą przepisem na barszcz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
70 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować Barszcz, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso może być wieprzowiną lub wołowiną. Ale musi być na kości. To z takiego kawałka uzyskuje się obfity, bogaty bulion. Kapusta może być używana świeża, marynowana lub kiszona. Obierz wszystkie warzywa i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Mięso zalać zimną wodą i gotować we wrzącej wodzie do miękkości. Zajmie to 1-1, 5 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Wyłowić gotowe mięso z bulionu, lekko ostudzić i oddzielić od kości. Pokrój mięso na kawałki i wróć do odcedzonego bulionu. Doprowadź wszystko razem do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i wyślij do rondla wraz z kapustą. Do barszczu używam marynowanej kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż cebulę i marchewkę przez 3-5 minut, dodając niewielką ilość oleju roślinnego, na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij gotową pieczeń na patelnię do bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce i smaż przez 5-7 minut z odrobiną oleju roślinnego. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia buraki zmniejszą swoją objętość. Teraz dodaj do niego cukier. Po co dodawać cukier? Dzięki cukrowi buraki lekko się haramelizują, a gotowy Barszcz zachowa kolor. Wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do buraków, wymieszaj i wszystko razem dobrze podgrzej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas smażenia wszystkich warzyw ziemniaki w bulionie zdążyły się już ugotować. Dlatego dodaj trochę soli, według własnego gustu, liść laurowy i pieczeń z buraków. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zdejmij gotowy barszcz z ognia, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut. Ten czas jest potrzebny barszczowi, aby wszystkie składniki w smaku i aromacie zostały zmieszane ze sobą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotowy Barszcz do talerzy i podawaj. Możesz go uzupełnić łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym czosnkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy