zapiekanka z makaronem z jajkiem w piekarniku

pyszna zapiekanka z makaronem z jajkami na śniadanie. Zapiekankę z makaronem można podawać na stole jako pełne pyszne śniadanie. I możesz zaoferować jako dodatek na obiad. Taka zapiekanka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko, do jej przygotowania można również użyć wczorajszego makaronu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 56 % 19 g
185 kcal
IG: 11 / 84 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podane składniki, aby przygotować zapiekankę z makaronem. Możesz wziąć dowolny makaron do tego przepisu (dotyczy to składu makaronu i ich kształtu), ale lepiej jest wziąć makaron z pszenicy durum. Jajka co, mleko 3,2 % tłuszczu, ale to nie jest ważne, możesz wziąć trzy małe jajka i mleko o mniejszej zawartości tłuszczu. Sól i inne przyprawy do smaku. Przygotuj naczynia nadające się do użytku w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię z zimną wodą na ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól. Wlej niegotowany makaron do wrzącej wody i gotuj makaron do miękkości. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i pozwól, aby płyn spłynął. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Możesz użyć wcześniej ugotowanego makaronu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jaja kurze mydłem i osusz ręcznikiem. W głębokiej misce rozbij po jednym na raz surowe jajka, wymieszaj. Wlej odpowiednią ilość mleka, dodaj trochę soli i, jeśli chcesz, suche przyprawy. Wymieszaj masę trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie musisz ubijać masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj wybrane naczynia do zapiekanek masłem (z masłem jest smaczniejszy i łatwiejszy do zdobycia). Włóż wcześniej ugotowany makaron do formy. Lepiej wybierz niską formę, aby makaron był całkowicie w mieszance jajeczno-mlecznej. Napełnij makaron w naczyniu do pieczenia mieszanką jajeczno-mleczną. Możesz również dodać kawałki masła na wierzchu zapiekanki, wtedy okaże się bardziej rumiany. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 40 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj gotową zapiekankę z makaronem na gorąco. Takie danie rozjaśni każde śniadanie, a także będzie wspaniałą pełnoprawną obfitą kolacją.

możesz zrobić słodką wersję zapiekanki, dodając cukier do mieszanki jajeczno-mlecznej i cukru pudru podczas serwowania potrawy. Taka słodka zapiekanka z makaronem spodoba się dzieciom.
ponadto do przygotowania takiej zapiekanki można użyć miękkiego lub twardego sera, posypując nią zapiekankę przed pieczeniem-otrzymasz apetyczną skórkę serową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy