skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować syrop karmelowy z cukru? Przygotuj produkty według listy. Polecam wodę butelkowaną lub filtrowaną. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć wanilii lub waniliny (weź ją na czubku noża).
Krok 2:
Wlej jedną trzecią cukru do rondla, w którym ugotujesz karmel. Wskazane jest, aby wziąć naczynia z grubym dnem, aby nic się nie paliło i nie przyklejało się do dna. Umieść patelnię na kuchence.
Krok 3:
Na małym ogniu rozpuść cukier na jasnobrązowy kolor. Cukier skwierczy i bulgocze, więc bądź ostrożny.
Krok 4:
Wyjmij patelnię z pieca i dodaj resztę cukru, szybko mieszając całą masę. Stopiony cukier szybko zestali się i karmelizuje, to normalne.
Krok 5:
Wlej wodę do mieszanki cukru, dodaj cukier waniliowy. Umieść patelnię z powrotem na kuchence. Gotuj karmel na wolnym ogniu, usuwając pianę, jeśli się utworzy. Wymieszaj masę cukrową szpatułką lub łyżką. Trzymaj karmel na ogniu, aż cały cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Syrop cukrowy karmelowy nie powinien mieć płynnej, ale nie gęstej konsystencji. Gotuj do tego stanu przez 7-10 minut. Jeśli jest zbyt ugotowany, cukier może po prostu zamarznąć, zamieniając się w karmel. Czas będzie się różnić - zależy to od cech twojego pieca.
Krok 7:
Syrop cukrowy karmelowy jest gotowy! Jest bursztynowo-brązowy, przezroczysty i apetyczny, mieni się w świetle wszystkimi kolorami tęczy!
syrop karmelowy z cukru wcale nie jest trudny do zrobienia. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko cukru i wody, do aromatyzowania syropu możesz wziąć cukier waniliowy lub wanilinę, możesz dodać cynamon - ale mielony da niejednorodność tekstury, syrop nie będzie tak przezroczysty. Dlatego, jeśli chcesz, możesz dodać laskę cynamonu, a następnie ją wyjąć. Ale syrop karmelowy ma swój własny przyjemny aromat "karmelowy". wygodne jest stosowanie syropu karmelowego do impregnacji ciast, ciast, nalewania naleśników, naleśników, wszelkich wypieków, deserów z twarogu, owoców i jagód.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
należy zachować ostrożność podczas dodawania wody-masa karmelowa ma bardzo wysoką temperaturę, więc woda skwierczy, syrop się pieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g