syrop karmelowy z cukru

bardzo proste i szybkie, do ciast i wszelkich wypieków! Syrop karmelowy z cukru przygotujesz w 30 minut. Najważniejsze-nie pozwól, aby karmel zamarzł. Jest na to jeden sekret, o którym dowiesz się w przepisie. Możesz użyć syropu do impregnacji, dekoracji, jak słodki sos.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 85 g
340 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować syrop karmelowy z cukru? Przygotuj produkty według listy. Polecam wodę butelkowaną lub filtrowaną. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć wanilii lub waniliny (weź ją na czubku noża).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej jedną trzecią cukru do rondla, w którym ugotujesz karmel. Wskazane jest, aby wziąć naczynia z grubym dnem, aby nic się nie paliło i nie przyklejało się do dna. Umieść patelnię na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na małym ogniu rozpuść cukier na jasnobrązowy kolor. Cukier skwierczy i bulgocze, więc bądź ostrożny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij patelnię z pieca i dodaj resztę cukru, szybko mieszając całą masę. Stopiony cukier szybko zestali się i karmelizuje, to normalne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do mieszanki cukru, dodaj cukier waniliowy. Umieść patelnię z powrotem na kuchence. Gotuj karmel na wolnym ogniu, usuwając pianę, jeśli się utworzy. Wymieszaj masę cukrową szpatułką lub łyżką. Trzymaj karmel na ogniu, aż cały cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Syrop cukrowy karmelowy nie powinien mieć płynnej, ale nie gęstej konsystencji. Gotuj do tego stanu przez 7-10 minut. Jeśli jest zbyt ugotowany, cukier może po prostu zamarznąć, zamieniając się w karmel. Czas będzie się różnić - zależy to od cech twojego pieca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Syrop cukrowy karmelowy jest gotowy! Jest bursztynowo-brązowy, przezroczysty i apetyczny, mieni się w świetle wszystkimi kolorami tęczy!

syrop karmelowy z cukru wcale nie jest trudny do zrobienia. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko cukru i wody, do aromatyzowania syropu możesz wziąć cukier waniliowy lub wanilinę, możesz dodać cynamon - ale mielony da niejednorodność tekstury, syrop nie będzie tak przezroczysty. Dlatego, jeśli chcesz, możesz dodać laskę cynamonu, a następnie ją wyjąć. Ale syrop karmelowy ma swój własny przyjemny aromat "karmelowy". wygodne jest stosowanie syropu karmelowego do impregnacji ciast, ciast, nalewania naleśników, naleśników, wszelkich wypieków, deserów z twarogu, owoców i jagód.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

należy zachować ostrożność podczas dodawania wody-masa karmelowa ma bardzo wysoką temperaturę, więc woda skwierczy, syrop się pieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy