prasowane mięso z głowy wieprzowej

obfita i aromatyczna przekąska na każdy dzień! Prasowane mięso z głowy wieprzowej nie jest trudne do przygotowania, choć czasochłonne. Ale w tym celu możesz przeznaczyć osobny dzień i zrobić przydatny biznes kulinarny. Ta przekąska szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom, jest sycąca, dobrze nadaje się do kanapek. Podaje się prasowane mięso z ostrymi sosami do smaku.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

1. Jeśli można było kupić już przygotowaną głowę wieprzową, proces gotowania jest znacznie uproszczony. W przeciwnym razie głowa musi być przygotowana samodzielnie:

- produkt wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą;

- usuń wszystkie włosy z głowy, oczyść skórę twardą stroną gąbki kuchennej;

- zwracamy szczególną uwagę na uszy, czyścimy je zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

- a teraz najbardziej nieprzyjemna rzecz: musisz wyciąć oczy i skórę wokół nich.

2. Umyj czystą głowę pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki, włóż do dużego rondla. Napełnij wodą, aby głowa była dobrze pokryta. Moje nogi są również wysyłane na patelnię.

3. Obierz cebulę z łuski. Obierz marchewki i łodygę selera, umyj. Umyj pory, pokrój na kilka części. Przygotowane warzywa rozprowadzamy na patelni do głowy wieprzowiny. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia.

3. Następnie zmniejszamy ogień, usuwamy piankę. Składniki kodu gotujemy przez około godzinę, odcinamy uszy od głowy. I dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu do bulionu. Kontynuujemy gotowanie głowy przez 2,5 godziny, aż policzki zaczną odchodzić od kości. Wskazuje to na gotowość mięsa.

4. Wyjmij głowę i nogi z patelni do miski. Warzywa i przyprawy nie będą już potrzebne. Usuwamy je. Bulion jest filtrowany przez sito lub gazę. Może być przydatny do gotowania innych potraw.

5. A teraz oddziel mięso i skórki od kości. W ten sposób demontujemy głowę i nogi. Na nogach nie ma dużo mięsa, ale mimo to należy je zebrać. Mięso kroimy w drobną kostkę. Skórki są również krojone. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

6. Mięso i skórki wkładamy do dużej miski. Sól i pieprz do smaku. Dodaj czosnek, wymieszaj. Następnie przenosimy zawartość miski do kawałka gazy złożonego w trzech warstwach. Ściągamy gazę na 4 końcach, mocno zawiązujemy. Otrzymujemy rodzaj worka z gazy gęsto wypełnionego mięsem.

7. Cóż, teraz bierzemy dwie miski, jedną dużą, drugą mniejszą. W dużej misce umieszczamy mniejszą, tylko odwracamy ją do góry nogami. Na tym projekcie umieszczamy gazę z mięsem. Na mięsie ustawiamy ładunek.

8. Ładunek będzie naciskał na mięso, cały płyn spłynie przez gazę do głębokiej miski. Tylko to zajmie trochę czasu. Dlatego zostawiamy konstrukcję na 8-10 godzin (na noc).

9. Po 8-10 godzinach wyjmujemy mięso z gazy. Chwycił jeden gęsty kawałek, który można łatwo pokroić. Pokrój kawałki o grubości około 1-1, 5 centymetra. Podawaj na stole z chlebem, musztardą, chrzanem, adżiką lub innym ostrym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Głowa świni - 216   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy