szczaw w puszkach na zimę

najprostszy, najłatwiejszy i najszybszy, w pośpiechu! Szczaw konserwowany na zimę służy do przygotowania zielonego barszczu, ciast i sałatek w zimnych porach roku. Dzięki krótkiej obróbce cieplnej w szczawiu zachowuje się maksimum użytecznych substancji.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować szczaw na zimę? Proporcje podano do przygotowania jednej porcji (tj. aby raz ugotować zielony barszcz zimą lub przygotować sałatkę ze szczawiu). Ze względu na naturalny kwas szczawiowy szczaw jest doskonale przechowywany przez cały rok bez użycia konserwantów, takich jak ocet, cukier i sól. Ale uwielbiam, aby półfabrykat szczawiowy był słony,więc dodaję go, możesz nie wkładać soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szczaw najlepiej zbierać w kwietniu-maju, gdy jest młody. Szczaw, który wyrósł później niż w maju, jest już szorstki i wcale nie przydatny. Ostrożnie posortuj liście szczawiu i spłucz pod bieżącą wodą. Złóż go w durszlaku i pozwól wodzie trochę spłynąć i wyschnąć .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój liście szczawiu tak małe, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kadzi, garnku lub misce (w zależności od ilości zbieranego szczawiu) zagotuj wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz posiekane liście we wrzącej wodzie. Przykryj naczynia pokrywką i gotuj warzywa na bardzo małym ogniu. Podgrzej go, ale nie gotuj! Trwa to około 4 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Istnieje wiele sposobów sterylizacji. W tym przypadku trochę zagotowałem słoiki i pokrywki w garnku z wodą. Niektóre przepisy zalecają, aby banki nie sterylizowały. Jednak dla większej niezawodności zawsze sterylizuję zarówno słoiki, jak i pokrywki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drewnianą łyżką wymieszaj szczaw, liście zmienią kolor. Ponownie przykryj garnek pokrywką i pozostaw na kolejne 2-3 minuty na ogniu. Umieść gotowane na parze warzywa w wysterylizowanych słoikach, napełnij słoiki płynem, w którym gotowano szczaw, do wieszaków i zamknij pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj czymś ciepłym i trzymaj do góry nogami, aż całkowicie ostygną. Gotowy szczaw przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Zimą otwórz taki słoik szczawiu i ugotuj doskonały Barszcz witaminowy. Dodaj półfabrykat do barszczu bezpośrednio wraz z płynem. Wystarczy nie zapomnieć o obecności soli w szczawiu w puszkach i soli barszczu mniej niż zwykle lub wcale. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy