Selts z głowy wieprzowej po ukraińsku

pyszna, obfita, budżetowa przekąska z niczego! Nie da się oderwać! Wcześniej opublikowałem przepis na "saltison z głowy wieprzowej w żołądku", ale znalezienie żołądka jest problematyczne i nie zawsze jest chęć zadzierania z nim! Proponuję prostszą wersję saltisona lub, jak to się nazywa, seltza. Przygotuj go koniecznie, zwłaszcza, że jest bardzo budżetowy, a co to za fajna przekąska pod spodem ... Cóż, rozumiesz! Docenią to ci, którzy próbowali!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój głowę świni na kawałki, dobrze umyj, namocz przez noc. Na tym etapie pomagał mi mąż)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano dobrze spłucz części głowy świni w kilku wodach i wyczyść

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij zimną wodą i gotuj przez 6 godzin

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ale nie zapomnij usunąć piany

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    2-3 godziny przed gotowaniem mięsa dodaj cebulę, marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól dużo-musisz lekko przesolić, aby gotowane mięso nie było mdłe

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 6 godzinach mięso jest gotowe!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ugotowane kawałki głowy z bulionu i pozostaw do ostygnięcia. Możesz dodać gotowanego kurczaka do bulionu i uzyskać wspaniałe chude galaretki lub możesz na przykład ugotować bogaty barszcz

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel mięso od kości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oddziel mięso i smalec od skóry i pokrój na średnie kawałki. Zdjęcie pokazuje kawałki gotowanego mięsa, smalcu i ucha wieprzowego

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz czosnek

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wycisnąć przez prasę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp czarnym pieprzem i wymieszaj

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po 15 minutach wyjmij i pozwól mu trochę ostygnąć

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby ukształtować Seltzera, użyję przyciętej plastikowej butelki i aby móc ją łatwo zdobyć, wkładam torbę do środka. Możesz wziąć paczkę mleka lub specjalną okrągłą szynkę - jak chcesz

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze ubijamy

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kładziemy pod prasę na noc

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rano możesz spróbować gotowego Seltzera lub poczekać na przybycie swoich ulubionych przyjaciół!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

na wyjściu dostałem 1 kg gotowego produktu-cóż, bardzo smaczny produkt! Pomimo czasu gotowania będziesz musiał bardzo mało aktywnego udziału-najważniejsze jest cierpliwość, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Głowa świni - 216   kcal/100g

Podobne przepisy