skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój głowę świni na kawałki, dobrze umyj, namocz przez noc. Na tym etapie pomagał mi mąż)
Krok 2:
Rano dobrze spłucz części głowy świni w kilku wodach i wyczyść
Krok 3:
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 6 godzin
Krok 4:
Ale nie zapomnij usunąć piany
Krok 5:
2-3 godziny przed gotowaniem mięsa dodaj cebulę, marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie
Krok 6:
Sól dużo-musisz lekko przesolić, aby gotowane mięso nie było mdłe
Krok 7:
Po 6 godzinach mięso jest gotowe!
Krok 8:
Wyjmij ugotowane kawałki głowy z bulionu i pozostaw do ostygnięcia. Możesz dodać gotowanego kurczaka do bulionu i uzyskać wspaniałe chude galaretki lub możesz na przykład ugotować bogaty barszcz
Krok 9:
Oddziel mięso od kości
Krok 10:
Oddziel mięso i smalec od skóry i pokrój na średnie kawałki. Zdjęcie pokazuje kawałki gotowanego mięsa, smalcu i ucha wieprzowego
Krok 11:
Obierz czosnek
Krok 12:
Wycisnąć przez prasę
Krok 13:
Posyp czarnym pieprzem i wymieszaj
Krok 14:
Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut
Krok 15:
Po 15 minutach wyjmij i pozwól mu trochę ostygnąć
Krok 16:
Aby ukształtować Seltzera, użyję przyciętej plastikowej butelki i aby móc ją łatwo zdobyć, wkładam torbę do środka. Możesz wziąć paczkę mleka lub specjalną okrągłą szynkę - jak chcesz
Krok 17:
Dobrze ubijamy
Krok 18:
Kładziemy pod prasę na noc
Krok 19:
Rano możesz spróbować gotowego Seltzera lub poczekać na przybycie swoich ulubionych przyjaciół!
Krok 20:
Smacznego!
na wyjściu dostałem 1 kg gotowego produktu-cóż, bardzo smaczny produkt! Pomimo czasu gotowania będziesz musiał bardzo mało aktywnego udziału-najważniejsze jest cierpliwość, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Głowa świni - 216 kcal/100g