Zupa z kurczaka z domowym makaronem klasyczna

pyszna i prosta klasyczna domowa zupa z makaronem! Ta prosta zupa z niedrogich produktów budżetowych przemawia do wszystkich-zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest przygotowywany po prostu, ale okazuje się nie tylko smaczny, ale bardzo smaczny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 29 % 9 g
162 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Cebula i marchewka, jeśli są duże, weź połowę, jeśli owoce są małe, możesz wziąć je w całości. W przypadku bulionu z kurczaka weź udka z kurczaka lub możesz 3 udka z kurczaka. Jeśli możesz wziąć domowego kurczaka z zupą, lepiej go użyć. Świeże koperek, możesz wziąć pietruszkę lub wszystko razem, do smaku. Ilość makaronu, która się pojawi, będzie odpowiednia na patelnię o pojemności 3 litrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, usunąć resztki piór. Jeśli przestrzegasz zasad zdrowej diety, powinieneś usunąć z nich skórę. Nogi zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić i opłukać kurczaka. Ponownie zalać zimną wodą (3 litry) i podpalić. Doprowadzić do wrzenia (w razie potrzeby usunąć pianę), zmniejszyć ogień i gotować kurczaka na średnim ogniu przez 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić makaron, przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli. Zrób dziurę w mące i rozbij do niej jedno jajko. Zagnieść ciasto. Posmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto przez 5-10 minut. Ciasto jest strome i elastyczne. Gotowe ciasto wyjąć na 15-20 minut w ciepłe miejsce lub pozostawić na stole obok pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz warzywa. Drobno posiekaj marchewkę i cebulę. Dodaj pokrojone warzywa do bulionu. Dodaj sól. Koperek umyć i drobno posiekać. Dodaj połowę posiekanego koperku do zupy-robię to według własnych upodobań, lubię gotować i świeży koperek w zupie. Gotuj zupę z warzywami przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak powstaje domowy makaron do zupy? Rozwałkuj ciasto na stole w bardzo cienki arkusz, staraj się rozwałkować jak najwięcej, aby ciasto było bardzo cienkie. Pozostaw gotowy arkusz na stole na 5 minut, aby wyschł. Następnie zwiń arkusz w niezbyt gęstą rolkę i pokrój bardzo cienko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdemontuj gotowy makaron rękami i rozłóż na stole. Staraj się, aby makaron nie pękał, ale był długi. Jeśli makaron okazał się dużo dla Twojego gustu, możesz go zapisać na następny raz - w tym celu zostaw go na stole, aby wyschł. Następnie włóż do zamykanego pojemnika do przechowywania. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodaj pokrojone ziemniaki do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut. Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z zupy wyjmij udka z kurczaka. Dodaj ugotowany makaron do zupy, wymieszaj, aby się nie sklejał. Gotuj zupę przez 3 minuty i wyłącz ogrzewanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową zupę pozostawić na kilka minut i można ją wlać do talerzy. Do każdego talerza wlej zupę z makaronem, dodaj posiekane mięso z kurczaka i świeże koperek.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy