twaróg na kefirze na patelni

Prosty sposób na zrobienie twarogu na patelni kefirowej. Delikatny kruchy twaróg można szybko przygotować w domu z kefiru. Wybierając kefir, preferuj produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Z tego surowca uzyskuje się najlepszy twaróg.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

do przygotowania masy twarogowej odpowiedni jest pojemnik z grubym dnem i średnicą 25 cm. Zaleca się gotowanie twarogu w małych porcjach, aby spełnić warunek równomiernego ogrzewania. Średnio z półtora litra kefiru wyjdzie porcja o wadze 300-350 gramów twarogu.
wlać kefir do zimnej patelni, posolić i rozpalić na małym ogniu. Jeśli jest sonda termiczna, należy monitorować temperaturę 40-45 stopni. Dzięki szybkiemu podgrzaniu kefiru otrzymasz gęsty, bezsmakowy twaróg. Dlatego masę należy podgrzewać przy ciągłym mieszaniu łopatką, aż pojawią się płatki twarogowe i żółtawa serwatka. Średnio Czas gotowania wynosi 15 minut.
po rozwarstwieniu kefiru wyłącz ogień, przykryj patelnię. Pozostaw na 10 minut.
przykryj durszlak gazą w 3-4 warstwach. Wylej zawartość patelni.Na gazie pozostanie twaróg. Nie wyrzucaj serwatki. Może być używany do pieczenia i ciasta, a także do przygotowywania zdrowych napojów.
pozostaw twaróg na gazie, aby ostygł i sam się prasował przez 20 minut. Dla miłośników suchych produktów możesz połączyć końce gazy i zawiesić twaróg na 3 godziny, aby spuścić nadmiar płynu.
gotowy twaróg przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 3 dni.Twaróg okazuje się kruchy, delikatny, z lekką kwaskowatością. Doskonale nadaje się do żywności dla dzieci i dietetycznej. Twarożek można podawać z dżemem jagodowym, uzupełniać owocami i miodem. Z twarogu można gotować serniki i ciasto twarogowe, używać go jako nadzienia do pierogów i ciast.
aby uzyskać bardziej mdły produkt, kefir można mieszać z mlekiem w stosunku 2: 1 i gotować zgodnie z przepisem. Podobny dodatek ryazhenka nada produktowi końcowemu karmelowy smak.Możesz zwiększyć zawartość tłuszczu w twarogu, wprowadzając śmietanę lub domowe zsiadłe mleko w dowolnych proporcjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy