ciasto kefirowe bez drożdży

rumiany, duży, sycący! Gotowanie jest łatwe i proste! Ciasto kefirowe bez drożdży jest podobne do tradycyjnego ciasta kaukaskiego. Ale ciasto jest przygotowywane z dodatkiem sody, co jest znacznie szybsze. Nadzienie z ziemniaków i twarogu jest nieco niezwykłe, ale okazuje się bardzo smaczne. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 67 % 28 g
185 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kefirowe bez drożdży? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go wcześniej, aby nie był zimny. Weź bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do miski, dodaj sodę, wymieszaj. Pozostaw masę, aż na powierzchni pojawią się liczne bąbelki. Jest to reakcja gaszenia sody podczas interakcji z kwasem mlekowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i olej roślinny do kefiru. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do miski. Przesiewanie usunie z mąki ewentualne niepotrzebne cząsteczki i wzbogaci ją o tlen. W rezultacie ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Zależy to od zawartości tłuszczu w kefirze i właściwości mąki. Jeśli wręcz przeciwnie, ciasto nie jest wystarczająco gęste, dodaj trochę mąki podczas ugniatania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Powinien dobrze zachować swój kształt, ale być miękki i delikatny. Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 20-30 minut. W tym czasie gluten puchnie, a ciasto będzie bardziej giętkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie do ciasta. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Sprawdź gotowość ziemniaków nożem. Jeśli jest miękki, jest gotowy. Odcedź i ostudź ziemniaki. Twaróg można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, w zależności od preferencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę i koperek, dobrze wysusz. Usuń grube, grube gałązki. Drobno posiekaj warzywa. Możesz również wziąć zieloną cebulę lub kolendrę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane ziemniaki zetrzyj. Zrobiłam to widelcem. Ale jeśli chcesz, możesz uczynić strukturę nadzienia bardziej jednorodną. Następnie rozgnieć gorące ziemniaki tłuczkiem i ostudź. I przełóż twaróg przez blender.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz ziemniaki, twaróg i posiekane warzywa. W razie potrzeby posolić. Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 7-8 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść nadzienie na środku ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podnieś krawędzie ciasta i połącz nad nadzieniem. Dobrze ściśnij.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto odwróć i delikatnie, bez silnego nacisku, rozwałkuj, tworząc okrągłe ciasto. W środku zrób mały otwór, aby para mogła uciec.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko ubij jajko, aż będzie gładkie i za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto na wierzchu. W razie potrzeby możesz posypać ciasto sezamem. Mam biały i czarny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut, aż się zarumieni. Czas i tryb pieczenia mogą nie pokrywać się z podanymi, skup się na cechach działania piekarnika. Mam dość duże ciasto o średnicy około 30 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

takie ciasto można zrobić z różnymi nadzieniami. Są to różnorodne kombinacje twarogu, sera i ziół, z dodatkiem warzyw i produktów mięsnych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zielenina koperkowa - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy